predsjednik snv-a

Pupovac: Milanovićeva izjava u Jasenovcu nije dostojna komentara

22.04.2022 u 14:01

Bionic
Reading

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac u petak je za izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića, da bi mu problem bio s njim sudjelovati na komemoraciji u Jasenovcu jer je rekao da je HV počinio etničko čišćenje u Oluji, naveo da uopće nije dostojna komentara

"Bojim se da to nisu riječi dostojne spomena na ovom mjestu i u ovo vrijeme i da to nisu riječi koje su uopće dostojne ovoga mjesta i ovoga dana. I to je sve što bih rekao povodom onog što ste vi čuli, a ja nisam", rekao je Pupovac novinarima nakon komemoracije žrtvama ustaškoga logora Jasenovac.

Odgovorio je time na Milanovićevu izjavu Iz Jasenovca, nakon što je zasebno odao počast žrtvama, da bi imao problem kada bi na komemoraciji sudjelovao s predstavnicima Vlade, ali i s Pupovcem jer je, kako je naveo, u Saboru rekao da je Hrvatska vojska počinila etničko čišćenje u Oluji.

Pupovca prozvao i da je došao raditi na Filozofski fakultet jer je bio "razmijenjen za fotokopirni stroj".

Pomakli smo se u pogledu zabrane korištenja ustaških simbola

Pupovac je novinarima potvrdio da su započeti razgovori o tome kako riješiti pitanje sankcioniranja korištenja ustaških simbola, a vjeruje da će se postići suglasje, odnosno doći do "rješenja koje će biti prihvatljivo svima - Vladi i predstavnicima organizacija naroda žrtava i antifašista".

"Dobro je da smo se pomaknuli u tom pogledu", ocijenio je i dodao da su u SNV-u otvoreni za rješenja "koja će biti efikasna i početi mijenjati stanje kakvo imamo".

Istaknuo je kako od sudova očekuje da temeljem odluka Ustavnog suda ujednače praksu, navodeći primjere poput slučajeva Miljak, Šimunić i ulice 10. travnja u Slatinskom Drenovcu.

"To je, mislim, sasvim dovoljna osnova za sudove da počnu ujednačavati svoju praksu, i svi oni koji trebaju tome pridonijeti, od Državnog odvjetništva do Vrhovnog suda, to trebaju činiti", poručio je Pupovac.

Izrada Akcijskog plana za Jasenovac i druga stratišta

Naveo je i kako je postignut dogovor o izradi Akcijskog plana za Jasenovac, druge logore i stratišta koji će, kako je najavio, imati precizne rokove, precizne izvršitelje i precizna sredstva.

Milanović o Pupovcu i Miloševiću Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

"I dogovorili smo se da tražimo rješenje oko toga kako sankcionirati simbole i različite oblike glorifikacije ustaškog ili nacističkog pokreta, ili pak revizionizma u odnosu prema žrtvama", dodao je.

Izrazio je uvjerenje da će rješenje koje će biti postignuto "omogućiti razmjerno brzu vidljivost i rezultate", odnosno da će do promjena doći i prije komemoracije iduće godine.

Premijer Andrej Plenković danas je u Jasenovcu rekao da se u razgovoru s pripadnicima nacionalnih manjina i antifašista, razmišlja mogu li se eventualno povećati kazne za upotrebu ustaškog pokliča "Za dom spremni".