nastavak sukoba

Plenković: 'Milanović ima ozbiljnih problema. Jesu li to problemi za koje treba stručnu pomoć, reći će stručnjaci'

21.04.2022 u 19:15

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak navečer kako imamo "štetočinu, sramotu, karijes s Pantovčaka" te da je činjenica da Vlada i ministri neće sudjelovati ni u kakvim aktivnostima s Milanovićem logična, ispravna i jedina normalna

Smatra kako je Milanović potpuno nevažan za gospodarski status hrvatskih građana. Ništa nije učinio za zadržavanje radnih mjesta, za gospodarstvo, niti je što učinio na putu prema Schengenu ni prema europodručju, ocijenio je Plenković i dodao kako on kontinuirano, očito s nekom namjerom rastače i hrvatske institucije, kreira atmosferu podjela, nesnošljivosti, vrijeđanja i divljaštva.

“Ako vas netko optuži da ste banda, lopovi, udbaši, da vam je otac koji je preminuo prije pet tjedana udbaš – nema tu više prostora za razgovor", rekao je Plenković i dodao kako je jedno institucionalno, a drugo realno. "Institucionalno ni sada taj dijalog nije bio nikakav, sveden je od početka na minimum jer smo znali s kim imamo posla. Nažalost, javnost to otkriva s vremenom. Otkrit će to i Hrvati u BiH", naglasio je predsjednik Vlade.

Neka nastavi u svom stilu dijareje s kojom je očito krenuo, rekao je premijer. Ocijenio je i da je Milanović učinio veliku štetu hrvatskom društvu, od koje ćemo se godinama oporavljati. Milanovićevu političku komunikaciju ocijenio je pitanjem kućnoga odgoja, nekulture i prostačkoga ponašanja.

"Mi smo uvjereni da on ima nekih ozbiljnih problema, jesu li to problemi zbog kojih mu je potrebna stručna pomoć ili savjet, to će vjerojatno reći neki eksperti, a ne ja", rekao je Plenković. Predsjednik Republike Hrvatske ima problema pa zato vrijeđa Vladu, HDZ, mene, zapovjednika Tigrova i ministra branitelja, napomenuo je

. “Riječ je o problemima koje ima, to neprestano buđenje iz vlastite relevantnosti, vrijeđanje Vlade, HDZ-a, mene, zapovjednika Tigrova i ministra branitelja", rekao je Plenković i ocijenio kako je to prešlo sve granice te da je tako pokidao sve veze. Riječ je, smatra, o osobi koju su, nažalost, birači izabrali na izborima. Milanović je naštetio političkoj komunikaciji, rekao je Plenković.

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Osvrnuo se i na Milanovićeve izjave o stanju u Ukrajini. "Je li on doista ruski agent jer ponovno je načinio štetu, iznio ocjene o Ukrajini – ne znam ima li itko drugi približno takve stavove, da ne govorim o izjavama o BiH u kojima govori da smo izdajnici", rekao je Plenković.

Riječ je o čovjeku koji je išao u kampanju sa Željkom Komšićem, držao vatrene govore protiv interesa Hrvata u BiH, napomenuo je premijer. Dodao je i kako je Milanović kad se mijenjao Ustav prije ulaska u EU zagovarao smanjivanje broja zastupnika Hrvata izvan Hrvatske te izravno išao na štetu Hrvatima u BiH.

Kad se počeo prije dvije godine, odjedanput počeo baviti tom temo, bilo je to, smatra Plenković, na način koji nije pridonio ničemu. Naprotiv učinio je štetu i uništio mogućnost stvaranja partnerstva ili savezništva između Hrvata i Bošnjaka, rekao je i ocijenio kako će Hrvati u BiH od Milanovića imati samo štete.

Plenković smatra da je Milanović na međunarodnoj razini irelevantan. “Ovo praktički prorusko angažiranje koje slušamo od njega je sramotno”, kazao je. Osvrnuo se i na inicijativu za pomilovanje Perkovića i Mustača te ocijenio da Milanović prokušanom metodom optužuje druge.

"Udbaš sam ja, moj otac, a ne oni o kojima se radi i za koje pokazuje naklonost da bi to bio spreman napraviti. Ali, očito je reakcija javnosti takva pa mu sad taj posao nije lagan”, rekao je Plenković u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK).