ZBOG VILE DALMACIJA

Puljak dobio kaznu od 100.000 kuna koju mora platiti iz svog džepa. Prozvao je Oparu, a evo što on kaže

20.03.2023 u 15:56

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak objavio je da je odlukom Državnog inspektorata kažnjen iznosom od 100 tisuća kuna (13.272,28 eura) jer gradske službe nisu dovele u prvobitno stanje započete i prekinute radove na rekonstrukciji Vile Dalmacija, rezidencijalnog objekta smještenog unutar granice Park-šume Marjan. Puljak je iznio kronologiju ovog bizarnog slučaja u kojemu je, kako tvrdi, on prvi gradonačelnik koji iz vlastitog džepa treba platiti kaznu - i to 'za djelo koje nije počinio on, nego HDZ-ovi ljudi'

Najavio je i da će o svemu izvijestiti institucije Europske unije.

'Pogledajte kako izgleda borba protiv HDZ-a u praksi i kako prolazimo mi koji ugrožavamo njihov model 'upravljanja' u Hrvatskoj. Državni inspektorat kaznio me u iznosu od 100.000 kuna ili 13.272,28 EUR i, koliko je meni poznato, ovo je prvi put u povijesti Hrvatske da gradonačelnik jednog grada plaća kaznu inspektorata iz vlastitog džepa i, da bi stvar bila strašnija, za djelo koje nisam počinio ja, nego HDZ-ovi ljudi', objavio je Puljak na Facebooku i potom iznio detalje.

'U mandatu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare izrađena je dokumentacija i potpisan ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji vodovoda i kanalizacije u Vili Dalmacija. Kad smo mi došli na vlast, stručne službe su krenule u projekt, ali su čuvari prirode imali primjedbe na nepotpunost dokumentacije. Odmah nakon zaprimljenih primjedbi dao sam nalog da se radovi zaustave i da se sve vrati u prvobitno stanje. Nakon toga smo dali ostavku. Dok je gradom upravljala povjerenica Vlade, stigao je nalaz Državnog inspektorata s uputom da se stvari vrate u prvobitno stanje u roku 120 dana. Pri povratku na vlast nakon drugih izbora, povjerenica je u primopredajnom zapisniku konstatirala da je sve vraćeno u prvobitno stanje, čime je predmet zaključen. Ali ne. Prije mjesec dana Državni inspektorat je izašao na teren, utvrdio da stvari ipak nisu vraćene u prvobitno stanje i napisao kaznu - zamislite - meni. I to 100.000 kuna. Iz vlastitog džepa', objasnio je Puljak.

Uz svoju objavu, on je priložio zapisnik s primopredaje gradske vlasti prošle godine, u kojemu je Vladina povjerenica za Split Mirna Veža doista navela da je sporno gradilište vraćeno u prvobitno stanje.

Radovi na infrastrukturi oko Vile Dalmacije započeli su koncem 2021. godine, a zaustavljeni već u siječnju prošle godine - ironijom slučaja, na inzistiranje tadašnjeg predsjednika Upravnog vijeća Javne ustanove Marjan, kojega je postavila Puljkova vlast, te gradskog vijećnika Srđana Marinića, koji je dio njegove većine u Gradskom vijeću Splita. Oni su inzistirali na striktnom poštivanju forme pa je čuvar prirode Park-šume Marjan izdao zabranu radova, a protiv gradonačelnika Ivice Puljka, kao odgovorne osobe investitora, tj. Grada Splita, podigao optužni prijedlog zbog radova bez suglasnosti konzervatora i Županije splitsko-dalmatinske. Čak i ako se ne radi o bespravnoj gradnji, nego o osnovnoj komunalnoj infrastrukturi poput vodovoda i kanalizacije.

  • +21
Ivica Puljak i Bojan Ivošević na Žnjanu Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

'Dakle kaznu neće platiti ni Andro Krstulović Opara, pod čijom nadležnošću je izrađena dokumentacija i potpisan ugovor s izvođačem radova, ni povjerenica pod čijom je nadležnošću zaprimljen nalog inspektorata i zaključeno da je sve vraćeno u prvobitno stanje, nego ja koji sam naložio da se zaustave radovi i otklone sve nepravilnosti, ali nisam bio gradonačelnik kad su se stvari zaključivale. Sve u svemu, propusti HDZ-ovih ljudi, a kaznu plaćam ja. U državi koju je HDZ skrojio samo za sebe', napisao je Puljak.

'Po ovoj logici, ja bih sada bio odgovoran za sve greške svih gradonačelnika u povijesti Splita, uključujući Antonija Bajamontija, Gaju Bulata ili, ne-daj-bože, Željka Keruma. Ako ovo rješenje Državnog inspektorata postane praksa, u Hrvatskoj se nitko više neće baviti politikom, osim HDZ-ovaca koji kontroliraju institucije. Niti jedan gradonačelnik, župan ili premijer neće više nikada moći preuzeti dužnost kako nalažu demokratski uzusi jer će svatko moći biti kažnjen za postupke prethodnika', smatra Puljak.

Tportal je kontaktirao s prethodnim splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, no on tvrdi da nema dovoljno informacija o ovom slučaju i stoga odbija dati komentar. Ne može gradonačelnik znati baš sve pojedinosti o svakom komunalnom zahvatu, niti se on može sjetiti da su u njegovo doba ondje započeli bilo kakvi radovi. Kao što i nisu.

Na ovu temu obratili smo se i Državnom inspektoratu, na čijem je čelu HDZ-ov Andrija Mikulić, zamolivši ih da pojasne okolnosti ovog slučaja. Do zaključenja ovog teksta odgovor nije pristigao, ali stiglo je reagiranje iz splitskog HDZ-a, iz kojeg kažu da je u pitanju 'jedan od najjeftinijih gradonačelnikovih pokušaja konstruiranja još jedne epizode u kojoj ga 'zli i opaki' HDZ koči u radu'.