SNOWDEN I JAVNO DOBRO

Pulitzer Washington Postu i Guardianu

15.04.2014 u 10:21

Bionic
Reading

Washington Post i Guardian dobitnici su prestižne Pulitzerove nagrade u novinarskoj kategoriji javne službe za članke temeljene na dokumentima Nacionalne sigurnosne agencije koje je razotkrio bivši američki obavještajac Edward Snowden

Serijom članaka koji su razotkrili sveprisutan program nadzora građana, Washington Post i Guardian potaknuli su međunarodnu raspravu o granicama vladinog nadzora, kao i službeno preispitivanje programa koje je naredila Bijela kuća i obećanje američkog predsjednika Baracka Obame da će ograničiti ovlasti NSA-e.

Nagrađene novine našle su se pod snažnim kritikama američke i britanske vlade, a parlamentarci su ih optužili da kompromitiraju nacionalnu sigurnost.

Povjerenstvo za dodjelu nagrada priopćilo je da je nagradilo 'otkrivanje raširenog programa špijuniranja koje je provodila Nacionalna sigurnosna agencija, zabilježeno u mjerodavnim i pronicljivim izvještajima koji su pomogli javnosti da razumije kako se ta otkrića uklapaju u širi okvir nacionalne sigurnosti'.

Iako se ne spominju imena novinara, taj golemi novinarski zadatak vodili su Barton Gellman (Washington Post) te Glenn Greenwald Ewen MacAskill (Guardian).