U OBRANU RIJEČI

Puhovski: Predšasnika sam i ja koristio u svojim tekstovima

31.01.2016 u 11:55

Bionic
Reading

U rekaciji na tportalov članak 'Odakle je i zbog čega Hasanbegović izvukao predšasnika', politički analitičar Žarko Puhovski iznosi stav da da se riječi mogu koristiti i ako nisu (posve) uobičajene, a da ne budu nužno 'tuđmanicama', nositeljicama 'ideološkoga naboja' ili, pak, dijelom tekstova pisanih korienskim pravopisom. Njegov osvrt prenosimo u cijelosti

Vaš je portal jučer objavio tekst pod naslovom: „Odakle je i zbog čega Hasanbegović izvukao 'predšasnika'?“ U tekstu se – s neskrivenim čuđenjem – komentira to što je novi ministar (i to „pred premijerom“) uporabio riječ predšasnik. Premijer je, dakako, notorni znalac hrvatskoga jezika, a rečeni ministar kulturni inovator, pa je čuđenje trebalo dodatno potkrijepiti.

To je i učinjeno - razgovorom s urednicom „Velikoga rječnika standardnoga hrvatskog jezika“, Ljiljanom Jojić, koja, kao primjer korištenja (danas) sumnjive riječi, navodi (davnoga) Antu Kovačića. Dopustila je ipak i suvremenu uporabu, uz napomenu da tek treba vidjeti jesu li ministrove „rečenice bogate ili iza njih stoji ideološki naboj“.

S time u vezi želim (i) sebe prijaviti kao potpisnika tekstova u kojima se nalazi spomenuta riječ, objavljenih, začudo u XXI. stoljeću, na portalu „Banka.hr“ (inkriminirane su se zgode zbile 15. XI. 2013. i 7. VIII. 2015.). Riječ je, doduše, pritom korištena u množini, ali to vajda ne mijenja na stvari.

Ne mislim da bi moje tekstove baš svi morali čitati, a, na žalost, ni to da sam inventivno jedinstven u korištenju ove (i drugih) riječi, želim tek upozoriti na to da riječi se mogu koristiti i ako nisu (posve) uobičajene, a da ne budu nužno „tuđmanicama“, nositeljicama „ideološkoga naboja“, ili pak dijelom tekstova pisanih korienskim pravopisom, pa niti kao (u mojem slučaju već i kronologijski, dakako, nemoguća) potpora nadobudno revizionističkome ministru (kojemu ovaj članak, valjda nehotice, pripisuje zapravo posve nezasluženu crtu originalnosti).

Riječju, ne razumijem zašto bi se na aktualnu histeriju (izvanjskoga i unutrašnjeg) svrstavanja reagiralo „alternativnom“ histerijom (čišćenja javnoga jezika od - navodnih ili konstruiranih -čistunaca), ojačanom znakovitim nadnaslovom: „Povratak u 19. stoljeće“. A posebice mi se grotesknom čini svestrana težnja za omasovljenjem svagda primitiviziranih (svjetonazorskih, ideologijskih, političkih i inih) javno-privatnih pozicija.

Zagreb, o osamdesettrećoj godišnjici Hitlerova preuzimanja vlasti

Žarko Puhovski

414159,414244,414250,414297