ZAGREBAČKA NATEZANJA

Puhovski: HDZ želi skuplje prodati kožu Bandiću, a Hasanbegović i Esih ne znaju tko im glavu nosi

27.04.2018 u 21:30

Bionic
Reading

Nož u leđa. To je jučer, figurativno govoreći, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dobio od HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku, koalicijskih partnera u Skupštini Grada. Odbili su mu podržati Plan gospodarenja otpadom (PGO), zbog čega, prema tvrdnjama Mirke Jozić, pročelnice za gospodarstvo, Zagreb neće moći aplicirati za sredstva iz fondova EU-a. Međutim, čini se da je sve bila šarada i da rezervna varijanta već postoji

Prva prilika za dobivanje 85 posto sredstava od 25 milijuna kuna iz fondova EU-a je već potkraj svibnja, kada se planira aplicirati za nabavku spremnika i kamiona.

Plesao je proteklih godina Bandić često po rubu i nalazio se u situacijama koje su se činile bezizlazne, ali je uvijek pronalažen kompromis. No jučer ga nije bilo.

Gradonačelnik je cijeli dan držao tvrd stav, odbijao je povući PGO s dnevnog reda, a kada je oko 23 sata vidio da ga nitko neće podržati, odlučio je popustiti i ponudio je amandmanima izbacivanje lokacija za kompostanu u Obreščici i reciklažnog dvorišta za građevinski otpad u Podsusedu.

Partneri su odbili i PGO je pao u vodu te se na dnevnom redu ponovno može naći tek za tri mjeseca. Odluče li se pak promijeniti spomenute lokacije, morat će se mijenjati i Prostorni plan, provoditi javna rasprava i to bi se sve moglo otegnuti i do godine dana.

Međutim, neslužbeno doznajemo da postoji i pričuvna varijanta prema kojoj će se isti PGO bez Obreščice i Podsuseda naći već na sjednici u svibnju.

Naime, Poslovnik o radu Skupštine u članku 166. dopušta da, ukoliko Bandić usvoji bar jednu primjedbu, može PGO poslati već na sljedeću sjednicu Skupštine. Ako se to dogodi, a po svoj prilci hoće ostaje pitanje čemu sva šarada i izgubljenih pet sati u četvrtak. Da sve ide prema predlaganju PGO-a u svibnju potvrđuje i poziv klubovima zastupnika da daju po jednog člana u radnu skupinu za PGO i da se o tome izjasne već ove srijede. Poziv je na svom Facebook profilu objavio Tomislav Stojak zastupnik HNS-a.

Žarko Puhovski, politički analitičar, najnoviji razvoj situacije u Gradu vidi kao pokušaj HDZ-a da skuplje proda kožu i pokaže se ne toliko ovisnim o Bandiću.

'HDZ je odlučio da može skuplje prodati svoju podršku jer kad se Plan ponovno pojavi, oni će ga podržati. Bit će to neke kozmetičke izmjene, a HDZ će naći opravdanje i podržat će ga. U međuvremenu žele pokazati da nisu vezani s Bandićem, a s druge strane na nacionalnoj razini nema nekih bitnijih odluka koje se trebaju donijeti pa ni Plenkoviću ne treba Bandić na dnevnom nivou', smatra Puhovski.

Za drugog skupštinskog partnera smatra da nema nikakvu ideju o komunalnoj politici i da ne znaju tko im 'glavu nosi'.

'Neovisni za Hrvatsku ne znaju tko im glavu nosi kad su u Gradskoj skupštini. Oni imaju opći politički program, ali nemaju nikakvu ideju o komunalnoj politici. Oni samo znaju, tako da kažem, da im netko nosi glavu na desnoj strani. Kad su maknuli Tita, oni su ispunili svoj program do izbora', smatra Puhovski.

Bitnije od svega, ističe, to je da Zagreb vode ljudi kojima do njega nije stalo.

'Bandiću je do grada stalo u jednoj interpretaciji koja je dvojbena, a ostalima je stalo do svega drugoga osim do grada. Ono što je potpuno nedopustivo, a time se nitko ne bavi, evidentan je sukob interesa što imamo iste ljude koji sjede u Saboru i Skupštini. To dopušta nedopustivo loš zakon. U Saboru su saveznici, a Skupštini su protivnici', napomenuo je Puhovski.

S obzirom na to da je u nekoliko navrata tijekom jučerašnje rasprave gradonačelnik spomenuo da će on provoditi Plan bez obzira bio izglasan ili ne i da je pitanje samo hoće li građani platiti 15 ili sto posto, Puhovski smatra da bi odbijanje PGO-a moglo biti odličan izgovor za poskupljenje odvoza smeća.

  • +16
Skupština grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

'To je visoka lopta koja će nisko pasti i predobar izgovor da se ne bi iskoristio, jer bilo je puno lošijih i glupljih podizanja cijena da jednu ovakvu, koja bar sliči na nešto, ne bi iskoristili', zaključio je Puhovski.