UZAVRELA SKUPŠTINA

Zagreb nije dobio Plan za otpad, novac iz EU fondova postao nedostupan. Očekuje li građane poskupljenje odvoza smeća?

26.04.2018 u 22:39

Bionic
Reading

Zagreb nakon pet sati rasprave je nije dobio Plan za gospodarenje otpadom (PGO) jer su Neovisni za Hrvatsku (NZH) i HDZ okrenuli leđa koalicijskom partneru Milanu Bandiću. Od 47 zastupnika u Skupštini 25 ih je bilo protiv, 15 za i sedam je bilo suzdržanih

Da će biti uzavrelo u gradskom parlamentu dalo se naslutiti već prije početka sjednice kada je gradsku vlast dočekalo stotinjak građana prosvjedujući protiv Plana, a Bandićevi koalicijski partneri Neovisni za Hrvatsku i HDZ najavili su da će biti protiv odnosno suzdržani. Unatoč tome Bandić nije imao namjeru povući Plan.

Da ga je povukao mogao bi ga ponovno uvrstiti na dnevni red već u za sljedeću sjednicu, a ovako to neće moći napraviti naredna tri mjeseca.

Bandić je cijeli dan držao tvrdi stav, odbijao je apele zastupnika oporbe i partnera iz koalicije, a na kraju je odlučio popustiti pa je predložio da se amandmanima iz Plana izbace kompostana u Obreščici i reciklažno dvorište za građevinski otpad u Podsusedu, dvije stavke koje su najspornije, ali ni to nije bilo dovoljno HDZ-u i NZH-u..

Mirka Jozić, gradska pročelnica za gospodarstvo, nije mogla skriti razočarenje jer neizglasavanje Plana, kako je rekla, znači da se Grad neće moći prijavljivati na fondove EU. A prvi natječaj težak 25 milijuna kuna, za kontejnere, kante i kamione ide već 25. svibnja.

Tijekom rasprave gradonačelnik je u nekoliko navrata naglasio da se ne usvajanjem Plana neće se ništa krucijalno dogoditi osim što će građani umjesto 15 posto za nabavu kontejnera, gradnju kompostane, sortirnica, CGO-a te odlagališta građevinskog otpada, koje bi služilo i za sanaciju klizišta u Kostanjeku, platiti u sto posto.

'Nešto što je stvarano 60 godina zapalo je nas da riješimo. Ja nisam riješio jer nismo imali Plan. Mi ćemo problem riješiti kako god vi glasali, ali je samo pitanje hoćemo li platiti 15 posto ili sto posto. Hoćemo li uzeti 'peneze' društva u koje smo ušli. Preuzmite odgovornost. Ni na jednom Odboru nisam čuo alternativne lokacije. Niste predložili alternativu za Kostanjek i Obreščicu jer se ne želite zamjeriti biračima. Ja moram donijeti odluke protiv kojih su nekad ljudi. Mi danas odlučujemo o našem gradu i vi ste na potezu', bijesno je Bandić.

Jozić inzistirala na planu podsjećajući da 25. svibnja ide natječaj za nabavu spremnika iz fondova EU i da je Grad sve pripremio za apliciranje, ali i da toga neće doći ako se ne izglasa Plan.

'Riječ je o 25 milijuna kuna. Sve možemo financirati kreditom ili iz proračuna ako nemamo PGO. S PGO-om možemo se javiti na natječaj EU fondove', kazala je Jozić.

Matej Mišić (SDP) predložio je da gradonačelnik povuče točku s dnevnog reda i sve odgodi za sljedeću sjednicu koja je 24. svibnja pa se stigne prijaviti na natječaj dan kasnije, a povlačenje su tražili i Krešimir Kartelo (Neovisni za Hrvatsku) i Tomislav Stojak (HNS).

'Ako povučete Plan moći ćete s njim doći i na slijedeću sjednicu. Ako ga ne povučete nećete ga moći na dnevni red, prema Poslovniku, predložiti naredna tri mjeseca', kazao je Mišić.

To je Bandiću diglo živce pa je od Mišića tražio da izvoli predloži alternativne lokacije.

'Vi preuzimate odgovornost da će građani platiti 85 posto više za gradnju komunalne infrastrukture. Dajte alternativne lokacije', ponovio je Bandić.

Mišićev stranački kolega Zvane Brumnić podsjetio je da zbog četiri izmjene Prostornog plana, koje je donijela gradska vlast, nije moguće predložiti alternativne lokacije.

  • +4
Sjednica gradske Skupštine grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Oporba se u raspravi vraćala se u prošlost, Bandiću spočitavala da je postojao nacionalni plan gospodarenja otpadom 2007. i da Zagreb ništa nije radio i da je mijenjao prostorno-plansku dokumentaciju, ali im ni on nije ostajao dužan podsjećajući da za Kukuriku koalicije nije imao partnere.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) iznijela je cijelu kronologiju događaja od 2001. godine željevši ukazati na lutanja i odluke koje je grad donosio kroz proteklih 17 godina.

'Danas imamo opciju ili izglasajte ili ćete biti krivi vi, a ne ja. Mi nismo i nećemo biti krivi jer vi niste odradili svoj posao s građanima. Kalkuliralo se s otpadom od izbora do izbora. Građani su protiv jer nisu imali dovoljno informacija. Građani Brezovice i Podsuseda nisu pravilno i na vrijeme dobili informaciju. Građani ne znaju što se planira i iz njih izvire strah. Grad uopće nije istražio lokacije, nije istražio što lokacija u Podsusedu znači prometno, što znači po pitanju ruže vjetrova…', nabrajala je Mrak Taritaš.

Sandra Švaljek (Nezavisna lista SŠ) podsjetila je da se s PGO-om preuzela obveza preuzimanja otpada Zagrebačke županije, a ne zna se što grad dobiva za uzvrat.

Andrija Mikulić (HDZ) naveo je da će u slučaju predlaganja alternativnih lokacija trebati mijenjati Prostorni plan, a dodao je i da svatko tko upre prstom u zastupnike i kaže da su oni krivi, zato će građani platiti više jer oni neće podržati PGO, vara se.

Jozić je istaknula da su u prosincu zastupnici prihvatili izmjene Prostornog plana zajedno s predloženim lokacijama.

'Mi otpad ne moramo odlagati kod nas. Možemo ga izvoziti, ali onda to moramo platiti', navela je Jozić.

Replicirala je Švaljek podsjetivši da su izmjene Prostornog plana donijeli zastupnici većine.

  • +2
Građani protiv odlagališta otpada u Podsusedu Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Iako je nekoliko puta tijekom rasprave decidirano odbijao koalicijske partnere i oporbene zastupnike koji su predlagali da povuče PGO s dnevnog reda Skupštine, kako novi prijedlog mogao predložiti za mjesec ili dva, Bandić je na kraju dijelom pokleknuo.

Kad je vidio da Plan neće proći jer su veliki novci u igri predložio je polovično rješenje - amandmanima je izbacio Obreščicu i Podsused.

Prije toga uslijedile su dvosatne stanke, ali pregovori nisu urodili plodom jer na svoju stranu Bandić nije uspio pridobiti ni koalicijske partnere, a kamoli oporbu.

PGO se tako na dnevnom redu može naći ponovno tek za tri mjeseca, odnosno, najvjerojatnije na jesen. Ali pitanje je i što će se u njemu i tada promijeniti jer otpad nitko ne želi u svom dvorištu.