MOŽE LI MILANOVIĆ POGURATI SDP?

Puhovski analizira: Bernardić je jučer bio sramotan! On nije u stanju postaviti jedra ni kad mu vjetar ide u prilog

06.01.2020 u 16:09

Bionic
Reading

Iako će u narednim mjesecima sve oči biti uprte u unutarstranačku bitku u HDZ-u, pobjeda SDP-ova kandidata Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima ne garantira mir ni u toj stranci

'Europski izbori su bili gem, predsjednički su set, a vjerujem da će parlamentarni biti meč', opisao je uspjeh SDP-a i nadanja za budućnost međunarodni tajnik te stranke Domagoj Hajduković na dočeku izbornih rezultata.

Iako SDP doista je iznenadio na europskim izborima završivši u egalu s HDZ-om, i iako je njihov kandidat Zoran Milanović uvjerljivo pobijedio na predsjedničkim izborima, pitanje je može li se govoriti o tolikom rastu SDP-a da prijeti da preuzmu vlast na parlamentarnim izborima ove godine. I to s Davorom Bernardićem kao kandidatom za premijera.

Odgovor na to pitanje potražili smo kod političkog analitičara i politologa Žarka Puhovskog.

'To što je jučer pokazao Bernardić je sramota. Trebao je reći rečenicu - 'meni je najljepši rođendanski dar to što je naš kandidat postao predsjednik države te mu dajem riječ'. On je 12 minuta govorio i to, naravno, besmislice. Milanović ima kao koncept normalnu Hrvatsku, Bernardić govori o hrabrosti. Hrabrost je potrebna u nenormalnim vremenima. Ako hoćemo normalnost, hoćemo zajednicu u kojoj hrabrost nije bitna kategorija', komentirao je jučerašnji Bernardićev govor Puhovski.

Sama pobjeda Milanovića, dodaje Puhovski, sigurno je vjetar u leđa SDP-u. 'Ali da biste vjetar iskoristili morate znati postaviti jedro. Meni se čini gotovo sigurnim da Bernardić nije u stanju jedra postaviti ni kad mu vjetar ide u prilog', kaže Puhovski.

Naime, iako je Bernardić vodio unutarstranačku bitku od kada je preuzeo vođenje SDP-a, posljednjih mjeseci, odnosno od europskih izbora situacija se primirila. No već jučer se među nekim SDP-ovcima moglo čuti da će se situacija s Bernardićem morati sada riješiti jer ga jedan dio stranke ne vidi kao potencijalnog kandidata za premijera.

'Milanović će se sada morati udaljiti formalno od SDP-a što njemu nije teško jer on nije socijaldemokrat, nije pravi SDP-ovac. Ali je njegov uspjeh, koji je prije svega njegov uspjeh a tek onda SDP-ov, nešto što SDP sebi pripisuje. Oni imaju jata bijelih labudova od europskih izbora nadalje i stalno upropaštavaju svoje šanse. Sada je pitanje može li Bernardić doista izaći na kraj s uspjehom', kaže Puhovski.

Milanović će svojoj uskoro bivšoj stranci, smatra Puhovski, pomoći utoliko što će 'puhati za ovratnik' Plenkoviću, no SDP će se za neke stvari morati pobrinuti i sam.

'Oni su se na ovim izborima našli u poteškoćama jer su raspustili čitav niz lokalnih organizacija gdje im je to moglo biti važno. Pitanje je mogu li reorganizirati stranku iznutra i mogu li se doista ujediniti da se pripreme za izbore budu li oni u predviđenom roku za 10 mjeseci', kaže Puhovski.

Govor Davora Bernardića u izbornom stožeru Zorana Milanovića Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

To što je Milanović osvojio i neke HDZ-ove utvrde, ne znači da će se isti scenarij ponoviti sa SDP-om na parlamentarnim izborima. Izbori za Sabor jedna su sasvim druga utakmica.

'Sigurno SDP nema toliku jačinu u Hrvatskoj. Drugo, nemojmo zaboraviti da je Milanović živio od podjele u desnom biračkom tijelu. Pitanje je ima li Škoro sposobnosti ujediniti suvereniste, Mostovce, HSP-ovce? Za to treba jako puno političke rutine, za takve pregovore trebao bi im netko poput Račana, netko tko ima vremena i živaca tjednima razgovarati s ljudima. Nisam siguran da Škoro može imati te političke karakteristike. Ako se to ne dogodi onda će te male skupine ostati ispod praga i neće bitno utjecati na odnose, a onda ćemo imati nužnu veliku koaliciju. Za veliku koaliciju treba da obje stranke imaju nekog tko može suvereno pregovarati,  a to ni po čemu za sada nije Bernardić', zaključuje Puhovski.