na facebooku

Prvi 'vrtić na daljinu' u Rijeci postao hit među mališanima

01.04.2020 u 09:45

Bionic
Reading

Dječji vrtić Rijeka pokrenuo je vrtić na daljinu za više od tri tisuće predškolaca, kako bi im olakšao dane boravka u kući, a riječ je o Facebook grupi 'Vrtić kod kuće'

Kako objašnjava koordinatorica za stručno-pedagoški rad Dječjeg vrtića Rijeka Lahorka Jurčić, vrtić na daljinu prvo je pokrenut preko web stranice, ali je zbog popularnosti Facebooka i veće mogućnosti za direktnu komunikaciju i objavu raznih videofilmova osnovana Facebook grupa te je u svega tri dana privukao 550 članova, piše Novi list.

'Postoje pravila grupe i riječ je o zatvorenoj grupi zbog diskrecije i sigurnosti. Još dok su vrtići bili otvoreni, dali smo odgojiteljima smjernice kako da razgovaraju s djecom o tome što se događa i kako da uklone eventualne strahove. Želja nam je olakšati roditeljima i djeci boravak kod kuće, ali i pridonijeti kvaliteti života te održati kontakt s djecom. Poslati im poruku da će sve biti u redu te da ih čekamo', ističe Jurčić.

Dodaje kako 'Vrtić kod kuće' nudi i poveznice na razne pomoći i savjete te su odgojitelji započeli sa snimanjem videomaterijala kako bi se direktno javljali djeci.

Grupa je zamišljena, kako navodi, kao mjesto susreta djece, roditelja, odgojitelja i stručnih suradnika Dječjeg vrtića Rijeka u razdoblju kada ne mogu realizirati redovan odgojno-obrazovni rad i održavati svakodnevne kontakte roditelja i odgojitelja.

'U izvanrednim uvjetima ne prestaje dječja potreba za igrom i učenjem te je zbog toga pokrenuta ova grupa s ciljem međusobne razmjene ideja za aktivnosti s djecom, stručnih tekstova, savjeta i drugo. Velik interes roditelja ne čudi jer svima su nam prekinute redovne aktivnosti i svima nam je teško djeci objasniti da ne mogu van', objašnjava te dodaje kako su tijekom vikenda riječki balkoni postali likovne radionice u kojima su predškolci izrađivali različite radove.

I vrtići koji su ustrojeni kao dežurni od prošlog su tjedna prazni, pa je više od tri tisuće djece koja pohađaju riječke predškolske ustanove trenutno kod kuće, kako navodi ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin.

'...Međutim trenutno su ta dežurstva organizirana na način da se vrtići otvaraju prema najavama, jer djeca ne dolaze. Očito je da su roditelji vrlo ozbiljno shvatili situaciju u kojoj se nalazimo', zaključuje.