tempus 600

Prvi u Hrvatskoj uveli zračnu poštu u bolnici; uzorci će putem cijevi putovati do laboratorija

01.03.2021 u 12:19

Bionic
Reading

Opća bolnica Varaždin prva je bolnica u Hrvatskoj u kojoj je instaliran jedinstveni transportni sustav zračne pošte Tempus600 za laboratorijske uzorke koji se šalju putem cijevi, između zgrade Interne i zgrade Medicinsko-biokemijskog laboratorija

Sustav vrijedan oko milijun kuna u funkciji je od studenoga prošle godine, a novinarima je predstavljen u ponedjeljak. Zračna pošta koja se sastoji od ulazne stanice, transportne pneumatske cijevi duge 195 metara i stanice za prihvat u laboratoriju, omogućuje transport uzoraka, odnosno epruveta do laboratorija unutar nekoliko sekundi te brže postavljanje dijagnoze i raniji početak liječenja, naglašeno je.

„Ovaj je sustav veliki napredak u radu i zbrinjavanju te pružanju opće zdravstvene skrbi našim pacijentima u Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, odnosno Hitnoj internističkoj ambulanti i pedijatrijskoj ambulanti, jer uzorak nakon vađenja krvi dolazi u laboratorij za 25 do 31 sekundu”, kazala je voditeljica laboratorija Ivanka Ostroški.

U dnevnoj bolnici dnevno se zaprima od 600 do 650 pacijenata, a s odjela Interne u laboratorij dolaze uzorci 200-tinjak pacijenata. „Sve to može ići zračnom poštom, uz neka manja ograničenja za specifične i osjetljive uzorke tipa ekstra vaskularnih tekućina i sl”, rekla je Ostroški.

Nakon Varaždina takav sustav instaliran je u Zadru, dok je u svijetu postavljen u 124 bolnice u 21 zemlji.

Varaždinski župan Radimir Čačić ustvrdio je da samo zemlje s najvišom razinom kvalitete medicinske usluge imaju takav sustav. „U realnom vremenu stižu uzorci, potpuno zaštićeno, nema mogućnosti greške, sve je kompjutorski praćeno, s bar kodom”, rekao je.

Instaliranje sustava Tempus600 omogućili su radovi koji se trenutno obavljaju u varaždinskoj bolnici - izgradnja nove zgrade objedinjenog hitnog prijema i dnevne kirurgije, kazao je Čačić.

Uzorci zaprimljeni zračnom poštom ulaze odmah u obradu, a od analize laboratorijskih uzoraka do isporuke gotovih rezultata kliničarima prođe najviše sat vremena, rečeno je na predstavljanju sustava.