deblokada

Prvi puta telefonski razgovarali šefovi diplomacije Izraela i UAE-a

16.08.2020 u 16:32

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata prvi su put telefonski razgovarali u nedjelju, nakon što je UAE otvorio telefonske linije s Izraelom u sklopu uspostave diplomatskih odnosa posredstvom Washingtona

Izrael i UAE u četvrtak su objavili uspostavu diplomatskih odnosa, uz posredovanje SAD-a, što je razljutilo Palestince i protuizraelske sile, poput Irana.

Prva je to zaljevska zemlja s kojom je Izrael uspostavio diplomatske odnose i treća arapska, nakon Egipta i Jordana.

Sporazum obećava veliki porast bilateralne trgovinske razmjene.

Ministri vanjskih poslova Izraela i UAE-a razgovarali su telefonski kako bi označili otvaranje telefonskih linija.

Izraelski ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi kazao je da su se on i Šeik Abdulah bin Zajed, ministar vanjskih poslova UAE-a, dogovorili da će se "uskoro sastati".

Izraelsko ministarstvo informiranja objavilo je u subotu da su pružatelji telekomunikacijskih usluga u UAE-u omogućili uspostavu poziva s Izraelom.

Izraelski portali, koji su prethodno bili blokirani u UAE-u, sada su dostupni.

"Čestitam Ujedinjenim Arapskim Emiratima na deblokiranju", objavio je na Twitteru izraelski ministar informiranja Yoaz Hendel.

"Mnoge ekonomske prilike sada će se otvoriti, a ovi koraci prema izgradnji međusobnog povjerenja važni su za promicanje interesa obje zemlje", dodao je.

U potpisanom sporazumu stoji da će se delegacije Izraela i UAE-a sastati u idućim tjednima kako bi se potpisali bilateralni sporazumi o investicijama, turizmu i izravnim zrakoplovnim linijama te o otvaranju veleposlanstava.

U subotu je potpisan prvi poslovni sporazum nakon uspostave diplomatskih odnosa.

APEX National Investment dogovorio je suradnju s izraelskom tvrtkom Tera u području istraživanja i razvoja povezanog s covidom-19, uključujući razvoj testova.

Ministarstvo vanjskih poslova UAE-a kazalo je za Reuters kako očekuje sporazum o recipročnim vizama.

Izrael će biti sudionik svjetske izložbe EXPO 2020. u Dubaiju, koja je odgođena za 2021. zbog pandemije koronavirusa.