MOODY'S U AKCIJI

Prvi put u povijesti Velikoj Britaniji srušen kreditni rejting

23.02.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Velika Britanija je po prvi puta pretrpjela rušenje kreditnog rejtinga. Agencija Moody's smanjila je britanski vrhunski AAA rejting na AA1. U obrazloženju je kao glavni razlog istaknuta loša očekivanja za gospodarski rast, koja su udaljila od cilja strategiju smanjenja deficita, prenosi Večernji list

'Večeras smo dobili podsjetnik dužničke krize koja pritišće našu zemlju, i to je upozorenje svima koji misle da se ne trebamo baviti tim problemom. No, ova vijest samo pojačava našu odlučnost da napravimo plan oporavka', rekao je George Osborne, britanski ministar financija.

Britanska vlada je planirala uvelike eliminirati deficit u proračunu do izbora 2015. godine, no spori gospodarski oporavak im ruši planove. Oporba krivi oštre mjere štednje za deficit, no ministar financija tvrdi da sada nije vrijeme za promjenu smjera.

Moody je također objavio da je prognoza za britanski rejting sada stabilna, što bi moglo značiti da barem godinu dana neće opet mijenjati rejting Britancima, piše Večernji list.