veliki broj neodlučnih

Prvi HRejting na početku superizborne godine. Četvrtina građana podržava HDZ

27.01.2024 u 20:06

Bionic
Reading

HRT je objavio prvi HRejting na početku superizborne godine. Ove godine građane čekaju predsjednički izbori potkraj godine, u lipnju za Europski parlament te onaj najzanimljiviji - parlamentarni izbori čiji je datum održavanja još u sferi nagađanja

Da se izbori održavaju ovoga vikenda, u saborske bi klupe predstavnici samo pet stranaka. Naravno, pod uvjetom da je Hrvatska jedna izborna jedinica, a predizborne koalicije zabranjene. Vladajućem HDZ-u i dalje svoje povjerenje daje četvrtina građana s pravom glasa - preciznije njih 25,6%.

Nema promjena ni na sljedeće dvije pozicije. SDP je sad na 15,8% te Možemo na 8,3%. Mjesta do granice izbornog praga posljednjih mjeseci izmjenjuju Most sa sadašnjih 8,1% te Domovinski pokret sa 7,9%.

Daleko ispod praga u rasponu od 2% do 1% smjestili su se: Centar 1,9%), Fokus (1,6%), HSS (1,3%), HNS (1,2%), IDS (1,1%), Socijaldemokrati (1,1%), Radnička fronta (1,1%) te HSU (1,0%), objavio je HRT.

S preferencijom birača ispod 1% na političkoj sceni još postoje: Odlučnost i pravednost (0,9%), Hrvatski suverenisti (0,8%), Ključ Hrvatske (0,6%), HSLS (0,6%), Republika (0,6%), Akcija za promjene (0,4%) te HDS (0,4%).

Naravno, stranke ne bi smjele zaboraviti ni na rastuću snagu neodlučnih, koja se od studenog popela za pola postotnog boda. U ovom trenutku svoj izbor još nema 18,2% birača.

Dva su mjeseca od prošlog HRejting istraživanja. Znatnijih pomaka - gore-dolje - nema. No, nezadovoljni mogu biti u stranci Možemo koja bilježi najveći pad - i to za više od 1,5%-tnog boda. Među onima iznad izbornog praga, u minus, s otprilike trećinom postotnog boda otišao je još i Domovinski pokret. Tako je na rang-listi pao ispod Mosta koji ima najveći pojedinačni rast i to iznad jednog boda.

Prema preferencijama ispitanika, slično rastu i dvije vodeće stranke, HDZ i SDP, s gotovo pola postotnog boda.