ULOGA MAĐARSKE

Prva tri hrvatska helikoptera već su otišla za Ukrajinu? Iscurio 'tajni plan' transporta

14.04.2023 u 17:01

Bionic
Reading

U američkim obavještajnim dokumentima koji su procurili u javnost spominje se i uloga Hrvatske u naoružavanju Ukrajine. Portal Politico došao je u posjed 50 stranica dokumenata na kojima se, između ostalog, analizira i uloga Mađarske u ukrajinskom ratu te se posredno spominje i Hrvatska, navodi Jutarnji list

Tako se u dokumentu CIA-e od 2. ožujka ističe da je mađarski premijer Viktor Orban označio SAD kao "jednog od tri najveća protivnika svoje stranke". S druge strane, dokumenti otkrivaju da je s Mađarskom možda sklopljen tajni dogovor da saveznicima dopusti korištenje svojeg zračnog prostora za prebacivanje oružja namijenjenog ukrajinskoj vojsci.

  • +6
Helikopteri Mi-8 koji su namijenjeni kao donacija Ukrajini Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Politico spominje plan da ukrajinski piloti s helikopterima koje je Hrvatska donirala Ukrajini prelete kroz mađarski zračni prostor, ali ne otkriva se je li taj plan i proveden. Jutarnji list piše da zasad nema nikakve službene potvrde da je ijedan helikopter otišao prema Ukrajini, no dodaje da 'neslužbene informacije od prije nekoliko tjedana ukazuju na to da je transport helikoptera počeo te da su prva tri otišla iz Hrvatske'.

Podsjetimo, Hrvatska Ukrajini donira 14 transportnih helikoptera, od čega dvanaest modela MI 8 MTV-1 i dva modela MI 8 T. Ministar obrane Mario Banožić rekao je krajem ožujka u Odesi kako očekuje da će ti helikopteri uskoro stići u Ukrajinu. Istovremeno, predsjednik Zoran Milanović poručio je da ti helikopteri "nisu perspektivni" i da ih se "treba rješavati" jer Hrvatska nema više uvjeta za njihovo održavanje.

Hrvatska i američka vlada dogovorile su potporu Hrvatskoj kroz program financiranja stranih oružanih snaga u iznosu od 140 milijuna dolara, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodnom dijelu današnje sjednice vlade. Ta sredstva će, između ostalog, biti utrošena za nabavu helikoptera Black Hawk.