procurile informacije

Američki dokumenti govore o Europi, a među klasificiranim podacima spominje se i Hrvatska

14.04.2023 u 13:22

Bionic
Reading

Mediji nastavljaju analizirati povjerljive američke dokumente, zbog čijeg je curenja priveden Jack Teixeir. Osim stanja na bojnom polju u Ukrajini, stavova koje SAD ima prema svojim saveznicima, u dokumentima se spominju i druge europske države, a među njima i Hrvatska

Europa ima specijalne snage na terenu u Ukrajini. Poljska i Slovenija osiguravaju gotovo polovicu tenkova koji idu prema Kijevu. A Mađarska možda ipak pušta da oružje namjenjeno Ukrajini prolazi kroz njihov zračni prostor.

To su samo neki od upečatljivih detalja o europskom sudjelovanju u ratu koje je Politico našao analizom dokumenata američke vojne obavještajne službe, koji su ovih dana procurili na društvenim mrežama i izazvali buru.

U njima se pojedinosti američkih sumnji u proljetnu ofenzivu Ukrajine, sugerira da je špijunirala Južnu Koreju i iznose podaci u kojima se optužuje Egipat za urotu kako bi podržao rusku stranu u sukobu.

Europa je u dokumentima uglavnom pošteđena, no to ne znači da se ne spominje. Dokumenti koji su procurili sadrže uvide u sve, od grupe specijalnih snaga kojom dominira Velika Britanija u Ukrajini do toga kako i kada su Francuska i Španjolska dostavile ključni raketni sustav na bojno polje. Dokumenti također sadrže tvrdnje da je Turska potencijalni izvor oružja za ruske plaćenike.

Politico nije neovisno uspio provjeriti dokumente, a postoje naznake da su neke od stranica koje su dospijele u javnost krivotvorene. No, SAD je priznao curenje obavještajnih podataka i uhitio osumnjičenog kasno u četvrtak.

Ovo su najvažniji naglasci do kojih je Politico došao analizom:

Europa ima svoje vojne snage u samoj Ukrajini

Prema dokumentima, u Ukrajini djeluje europska grupa specijalnih snaga, odnosno barem je djelovala od 23. ožujka.

Velika Britanija dominira kontingentom "SAD/NATO" od 97 ljudi s 50 pripadnika specijalnih snaga. U skupini je i 17 osoba iz Latvije, 15 iz Francuske i jedna iz Nizozemske. Četrnaest američkih djelatnika zaokružuje tim. U dokumentima nije navedeno koje aktivnosti provode te snage niti njihova lokacija u Ukrajini. Dokumenti također pokazuju da SAD ima oko 100 osoba u zemlji.

Očekivano, vlade tih država su uglavnom šutjele o ovoj temi. Britanci su odbili komentirati, dok je Bijela kuća priznala da postoji 'mala američka vojna prisutnost' u američkom veleposlanstvu u Ukrajini, naglašavajući da se trupe 'ne bore na ratištu'. Francuska je ranije demantirala da su njene snage 'uključene u operacije u Ukrajini'. Ostale zemlje nisu htjele komentirati navode.

  • +5
Tenkovi Leopard 2 Izvor: EPA / Autor: DAVID HECKER

Europa je Ukrajinu opskrbila većinom tenkova

Tenkovi su jedno područje u kojem Europa, što se tiče opskrbe oružjem, nadmašuje SAD. Na jednoj stranici dokumenata koji su procurili u javnost, navodi se broj od 200 tenkova koje su se američki saveznici obvezali poslati Ukrajini, odnosno 53 manje od onoga što, prema dokumentu, Ukrajina treba za proljetnu ofenzivu.

Čini se da su Poljska i Slovenija države koje su poslale najviše tenkova, odnosno gotovo poovicu od ukupne brojke. Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo također su ključni igrači, svaka sa 14 tenkova.

Spominje se i grupa zemalja koja se obvezala donirati njemačke tenkove Leopard 2. Ta grupa zemalja uključuje Njemačku, Norvešku, Portugal, Španjolsku, Grčku i Finsku. U dokumentu se navodi da je Njemačka predala samo četiri Leoparda 2, ali je Berlin krajem ožujka rekao da je Ukrajini isporučio 18 Leoparda. Također se navodi kako je Švedska obećala 10 tenkova "nepoznatog tipa", što mediji nagađaju da bi mogli biti Leopardi.

SAD je rekao da će poslati Ukrajini 31 svoj moderni tenk, iako se ne očekuje da stignu do jeseni.

I Europa kasni sa slanjem oružja

Iza tolike brojke europskih tenkova stoji i ideja da bi Europa mogla brže dostaviti tenkove u Ukrajinu i pripremiti ih za bitku, idealno u vrijeme za proljetnu ofenzivu.

No dokumenti pokazuju da je stvarnost malo drugačija. Do 23. veljače samo 31 posto od 200 obećanih tenkova stiglo na bojište, pokazuju dokumenti, u kojima se navodi da je preostalih 120 tenkova pripremljeno za transfer.

U dokumentima se navodi da je Francuska 22. veljače poručila Italiji da zajednički raketni sustav neće biti spreman za Ukrajinu do lipnja. To je posljednji rok kojeg je talijansko ministarstvo obrane postavilo u veljači, kada su dužnosnici rekli da će protuzračni obrambeni sustav biti isporučen Ukrajini 'u proljeće 2023.'

Mađarska Ameriku vidi kao neprijatelja, ali dopušta saveznicima da koriste njezin zračni prostor?

Mađarska se u dokumentima spominje u nekoliko navrata. Najzanimljiviji podatak dolazi i 'strogo povjerljivog' dokumenta CIA-e od 2. ožujka, u kojem se kaže da je mađarski premijer Viktor Orban naznačio SAD kao 'jednog od tri najveća protivnika svoje stranke' tijekom političke strateške sjednice 22. veljače. Primjedbe, ističe se, predstavljaju Orbánovu 'eskalaciju razine antiameričke retorike'.

Iako je Orbanova vlada naklonjena Rusiji i odbacuje napore saveznika da izoliraju rusko gospodarstvo, dokumenti pokazuju da Mađarska, koja dijeli malu granicu s Ukrajinom, možda potajno dopušta saveznicima da koriste njezin zračni prostor za premještanje oružja prema ratištu, unatoč obećanjima da će zabraniti takve transfere.

Jedan od dokumenata koji su procurili detaljno opisuje plan prema kojemu bi ukrajinski piloti doniranim helikopterima letjeli iz Hrvatske u Ukrajinu 'kroz mađarski zračni prostor'. Ako je točna, informacija ne samo da bi pokazala da Mađarska propušta oružje kroz svoj zračni prostor, već bi također bila u suprotnosti s medijskim izvješćima koja pokazuju da će helikopteri biti prebačeni kopnom ili letovima u Poljsku.

Ni mađarske ni hrvatske vlasti nisu željele komentirati navode.

  • +4
Helikopter Mi-8 Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Jesu li Britanci umanjili značaj sukoba s Rusijom?

Velika Britanija u jasnost je izašla s dosljednom pričom: ruski borbeni zrakoplov 'ispustio' je projektil 'u blizini' britanskog izviđačkog zrakoplova iznad Crnog mora prošlog rujna. Dojam je bio da se nije radilo o nekom većem incidentu.

Međutim, u američkim dokumentima ostavlja se dojam da se radilo o poprilično ozbiljnijoj situaciji. Incident se opisuje kao 'gotovo obaranje' britanskog zrakoplova. Ovog je tjedna The New York Times objavio da je ruski pilot naciljao britanski zrakoplov prije nego što projektil nije ispalio ispravno.

Dokument također opisuje nekoliko drugih bliskih susreta u posljednjih nekoliko mjeseci između ruskih borbenih zrakoplova i američkih, britanskih i francuskih nadzornih letjelica.

Turska je ratni posrednik u Europi

Turska se predstavljala kao posrednik između Ukrajine i Rusije, pomažući u pregovorima o transportu žita kroz Crno more i održavajući diplomatske veze s Rusijom, a također opskrbljujući Ukrajinu bespilotnim letjelicama.

No, dokumenti koji su procurili pokazuju da je Turska ipak favorizirala rusku stranu. 

Na jednom mjestu u dokumentima opisuje se kako je Turska pomogla Rusiji i njezinoj saveznici Bjelorusiji da izbjegnu stroge zapadne sankcije. Za Bjelorusiju, u dokumentu se kaže, da su 'turske tvrtke su kupovale sankcioniranu robu' i zatim je 'prodavale na europskim tržištima'. Jednako tako, navodi se da su te tvrtke 'preprodavale robu iz Europe u Rusiju'.

Još je alarmantniji podatak u dokumentima je onaj o sastanku u veljači između 'turskih kontakata i Wagner grupe. Wagner je, prema dokumentu, bio zainteresiran 'kupiti oružje i opremu iz Turske' za 'napore borbene skupine u Maliju i Ukrajini'.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova nije komentiralo navode.