ODLUKA BEZ PRESEDANA

Prva reakcija Budimpešte: Mađarska će ispuniti sve obveze da deblokira novac EU fondova

18.09.2022 u 16:14

Bionic
Reading

Mađarska je u nedjelju obećala ispuniti obećanja dana Europskoj komisiji kako bi deblokirala 7,5 milijardi eura iz europskih fondova koje je Europska komisija predložila zamrznuti Mađarskoj zbog korupcije i problema s vladavinom prava

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tibor Navracsics, zadužen za pregovore s Europskom unijom, izrazio je nadu da će mjere koje će Budimpešta provesti zaštititi europska sredstva.

Zbog korupcije i problema s vladavinom prava EK je u nedjelju predložio Vijeću EU-a zamrzavanje 65 posto ili 7,5 milijardi eura Mađarskoj.

Riječ je o tri operativna programa kohezijske politike za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Odluka bez presedana predložena je u okviru novog mehanizma prema kojem se korištenje sredstava iz europskih fondova uvjetuje poštivanjem vladavine prava, a Budimpešta njezinu primjenu može izbjeći ako u sljedeća tri mjeseca otkloni razloge za njezinu provedbu.

Komisija navodi da se Mađarska obvezala da će do 19. studenoga podnijeti konačno izvješće o ispunjenju ključnih provedbenih koraka.

Europsku komisiju naročito zabrinjavaju manjkavosti u sustavu javnih nabava. Mađarska vlada je u subotu najavila da će parlament u Budimpešti sljedeći tjedan glasati o čitavom nizu zakona koji bi trebali otkloniti razloge za zamrzavanje fondova.

Konačnu odluku o prijedlogu zamrzavanja novca donosi Vijeće EU-a, to jest države članice, kvalificiranom većinom.

sve osim nogometa

Učitavanje...