muči ih korupcija

Odluka bez presedana: Europska komisija traži da se Mađarskoj zamrzne 7,5 milijardi eura. Što će reći Orban?

18.09.2022 u 11:42

Bionic
Reading

Europska komisija je u nedjelju predložila Vijeću EU-a zamrzavanje 65 posto ili 7,5 milijardi eura europskih sredstava Mađarskoj zbog korupcije i problema s vladavinom prava, a Budimpešta ima prigodu to izbjeći ako u sljedeća tri mjeseca otkloni razloge za ovu odluku

Ovo odluka bez presedana donesena je u okviru novog mehanizma prema kojem se korištenje sredstava iz europskih fondova uvjetuje poštivanjem vladavine prava.

Uredbom, koja nikad dosad nije korištena, omogućuje se Vijeću da na zahtjev Europske komisije donese, među ostalim, mjere poput suspenzije plaćanja koja se financiraju iz proračuna Unije ili suspenzije odobrenja jednog ili više programa financiranih iz tog proračuna.

Komisija predlaže Vijeću EU-a, to jest državama članicama zamrzavanje 65 posto sredstava iz tri operativna programa kohezijske politike za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Prema riječima povjerenika za proračun riječ je o iznosu od oko 7,5 milijardi eura.

Komisija je u travnju ove godine pokrenula postupak protiv Mađarske u okviru novog mehanizma prema kojem se korištenje sredstava iz europskih fondova uvjetuje poštivanjem vladavine prava. Nakon toga uslijedila je razmjena nekoliko pisama između Bruxellesa i Budimpešte.

Komisija navodi da se Mađarska u tim pismima obvezala da će donijeti mjere koje bi trebale otkloniti razloge za zamrzavanje europskih fondova.

  • +6
Viktor Orban Izvor: ContactoPhoto / Profimedia / Autor: Fernando Sánchez /

Da bi se najavljene mjere mogle smatrati primjerenima, one bi trebale omogućiti prestanak kršenja načela vladavine prava i rizika koje to predstavlja za proračun EU-a i financijske interese Unije.

Komisija je zaključila da bi najavljene “korektivne mjere u načelu mogle riješiti ako se donesu odgovarajući zakoni i ako se ti zakoni budu provodili.

Komisija navodi da se Mađarska obvezala da će do 19. studenoga podnijeti konačno izvješće o ispunjenju ključnih provedbenih koraka.

“U međuvremenu, Komisija će pratiti situaciju i obavještavati Vijeće o svim relevantnim elementima koji bi mogli utjecati na njezinu trenutnu procjenu”, navodi Komisija.

Komisiju naročito zabrinjavaju manjkavosti u sustavu javnih nabava. Mađarska vlada je u subotu najavila da će parlament u Budimpešti sljedeći tjedan glasati o čitavom nizu zakona koji bi trebali otkloniti razloge za zamrzavanje fondova.

Konačnu odluku o ovom prijedlogu donosii Vijeće EU-a, to jest države članice, kvalificiranom većinom.

Komisija se iznimno sastala u nedjelju umjesto u srijedu, kada se održavaju tjedni sastanci izvršnog tijela EU-a, jer predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i nekoliko povjerenika sljedeći tjedan borave u New Yorku, na Općoj skupštini UN-a.