NA RIVU IŠLI KAO NA UTAKMICU

Prva presuda za zločin iz mržnje na Split prideu

Split Pride masa policija

Split Pride masa policija

Izvor: Pixsell / Autor: Tino Jurić

Na uvjetnu kaznu zatvora od godine dana, uz rok kušnje od tri godine, osuđen je Damir Roso (34) iz Strožanca kraj Splita zbog vikanja 'Ubij pedera, je… vam majku, triba vas sve pobit', u lipnju ove godine na splitskoj Rivi za vrijeme održavanja Split pridea

Roso je proglašen krivim za oba kaznena djela za koja ga je teretilo splitsko tužiteljstvo: nasilničko ponašanje te povredu prava na okupljanje i javni prosvjed, i jedno i drugo vezano za zločin iz mržnje, piše Slobodna Dalmacija

'Namjera je vikanja bila iskazivanje netrpeljivosti prema osobama LGBT orijentacije i onemogućavanja održavanja navedenog javnog skupa', navodi optužnica. Kaznena djela počinjena su iz mržnje prema osobama zbog njihove spolne orijentacije, stoji u optužnom aktu.

Tijekom suđenja Damir Roso je kazao kako se ne osjeća krivim. U svojoj obrani je naveo kako je istina da se popeo na klupu na Rivi i vikao na sudionike skupa i mahao poveden masom koja se jednako tako ponašala. Međutim, istaknuo je kako mu je žao što je to uradio jer nema ništa protiv osoba druge seksualne orijentacije te kako nema nikakvih problema s jednim prijateljem koji se takvim izjasnio.

'Pripadnik sam Torcide i iz zabave smo se dogovorili doći na Rivu kao kad idemo na utakmicu. Tako smo se i ponašali i isto kao što na utakmici vičemo na protivničke navijače, tako smo napravili i toga dana. Žao mi je i kajem se, nisam bio svjestan ozbiljnosti situacije, sve sam doživio kao nogometnu utakmicu, a ne kao prosvjed protiv homoseksualaca', kazao je Roso sutkinji Marisi Matić.

Priznanje i kajanje uzeti su kao olakotna okolnost, kao što su uzeti u obzir i žaljenje zbog postupaka te korektno držanje pred sudom. Kao otegotna okolnost navedena je prijašnja osuđivanost.

Za svako pojedino kazneno djelo određeno mu je po sedam mjeseci zatvora, slijedom čega mu je izrečena jedinstvena kazna od godine dana uvjetnog zatvora. Osim toga, dužan je platiti 300 kuna sudskih troškova.

Zbog izgreda na Split prideu optuženo 14 osoba, a protiv petorice zatražene su istražne radnje. Presuda Damiru Rosi prva je prvostupanjska presuda u navedenim predmetima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi