BIROKRATSKI LABIRINT

Provjerili smo koje su zamke preferencijalnog glasovanja

04.11.2015 u 14:30

  • +3

Predizborni plakati SDP-a i HDZ-a

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell/ Kristina Stedul Fabac/Thinkstock

Bionic
Reading

Preferencijalno glasovanje, s kojim su se građani Hrvatske prvi put imali prilike susresti na izborima za Europarlament, primijenit će se i na predstojećim parlamentarnim izborima zakazanima za 8. studenog. Za mnoge je cijela procedura zbunjujuća, pa valja dobro proučiti pravila ako ne želite da vaš glas završi na pogrešnom mjestu ili naprosto postane - nevažeći

Preferencijalno glasovanje je, pojednostavljeno rečeno, sustav glasovanja u kojem građani osim mogućnosti zaokruživanja određene liste imaju pravo i zaokruživanja određenog kandidata s te liste. Do izmjena Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor početkom 2015. građani su glasovali u tzv. sustavu zatvorenih lista, prema kojem se glasovalo za listu, a poredak kandidata odredile su stranke. Građani u tom sustavu na njega nisu imali utjecaj.

Na izborima za Sabor ove godine to neće biti slučaj - kad pred sebe dobijete 'plahtu' od glasačkog listića, osim liste, moći ćete zaokružiti točno onog kandidata kojeg želite vidjeti u Saboru. Međutim, ima nekoliko stvari na koje pritom valja obratiti pažnju. 



Preferencijalni glas bit će vrijedeći ako ga dodijelimo kandidatu s liste koju smo također zaokružili na glasačkom listiću.


Ako se zaokruži samo lista, a ne i preferirani glas kandidatu, listić je važeći.

Zaokružili se samo kandidata s neke liste, a ne i listu, automatski će glas ići i kandidatu i njegovoj listi.

Ako birač glasuje za jednu listu, a preferirani glas da kandidatu s neke druge liste onda će biti vrijedeći samo glas dodijeljen listi i kandidatov će propasti.

Ako je birač dao preferirani glas za kandidate s različitih lista i zaokružio redni broj jedne lista na kojima se oni nalaze, listić je važeći u odnosu na glas za listu, kao i za preferirani glas s liste ako je toj listi dao samo jedan glas.

Listić će biti nevažeći ako se na listiću zaokruže dvije liste.

Ako netko na listiću zaokruži dvojicu kandidata, bilo s iste liste ili sdvije različite liste, ti će glasovi biti nevažeći.

Listić će biti nevažeći i ako ne bude zaokružen uopće ili ako po njemu budete šarali.

U Sabor bi, uz one koji će biti visoko na listama, trebali ući i svi oni koji u preferencijalnom glasovanju dobiju najmanje 10 posto ukupnih glasova koje je dobila lista. Međutim nema garancije da će čovjek kojeg ste imenom i prezimenom zaokružili na listi biti u Saboru i ako prijeđe 10 posto i uvijek se može dogoditi da on bude navlakuša pa da umjesto njega uđe njegova zamjena ili netko treći koga odredi njegova stranka.

Ako se dogodi da dva ili više kandidata imaju isti broj preferiranih glasova, odlučujući je poredak na listi kandidata.