VIJEĆE EUROPE

Provedbom izbora po sadašnjim pravilima BiH bi sama sebe kaznila

25.08.2012 u 20:05

Bionic
Reading

Sadašanja ustavna rješenja i izborna pravila koja vrijede u Bosni i Hercegovini neprihvatljiva su zbog njihova diskriminarajućeg karaktera u odnosu na pripadnike nacionalnih manjina, a još jedni izbori koji bi se održali na temelju takvih pravila ne bi bili međunarodno priznati, upozorila je u subotu voditeljica ureda Vijeća Europe (VE) u BiH Mary Ann Hennessey.

"Ukoliko se (opći) izbori 2014. godine održe pod postojećim ustavom, imat ćemo problem uopće priznati takve izborne rezultate", kazala je Hennessey novinarima u Banjoj Luci.

Podsjetila je kako su se vođe svih važnijih političkih stranaka u BiH obvezali da će predložiti rješenja kojim bi se iz ustava i izbornog zakona uklonile odrednice koje pripadnicima nacionalnih manjina priječe kandidiranje za članove Predsjedništva BiH i zastupnike u Domu naroda parlamenta BiH. Oni su se tijekom srpnja u pregovorima s predstavnicima Europske komisije obvezali do 31. kolovoza zajednički predložiti način provedbe presude Europskog suda za ljudska prava koji je ustav i izborni zakon te zemlje ocijenio diskriminirajućim u odnosu na pripadnike nacionalnih manjina.

Do isteka tog roka ostalo je tek nekoliko dana, a usuglašenog rješenja nema na vidiku, istaknula je Hennessey. Politička kriza u toj zemlji koja je nastupila raspadom vladajuće koalicije blokirala je pregovore o mogućem zajedničkom prijedlogu, a neizvjesno je i kad bi oni mogli biti nastavljeni.

"Razočaravajuće je da se ponovno ništa nije učinilo", kazala je voditeljica ureda VE za BiH, dodajući kako bi provedbom izbora po sadašnjim pravilima BiH samu sebe kaznila, jer u tim okolnostima ne može stupiti na snagu ni sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Europske unije.

Hennessey je istaknula kako BiH prije mogućeg pridruživanja EU mora osigurati istinsku i stabilnu demokraciju i imati državu koja funkcionira, što sad nije slučaj.