OTKAZANO POTPISIVANJE

Protokol o suradnji BiH i Srbije ne rješava ključne probleme

30.11.2011 u 12:02

Bionic
Reading

Potpisivanje protokola o suradnji državnih odvjetništava Bosne i Hercegovine i Srbije u procesuiranju slučajeva genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti otkazano je na zahtjev tri člana Predsjedništva BiH koji su ocijenili da je tijekom pregovora o tom dokumentu prekršen uobičajeni postupak za sklapanje međudržavnih sporazuma, objavili su u srijedu lokalni mediji u BiH

Istodobno, predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso izjavila je da je dobro što je otkazano potpisivanje protokola dogovorenog prošlog tjedna jer, po njezinu sudu, on nije riješio ključne probleme koji su i do sada bili sporni u progonu počinitelja ratnih zločina u različitim državama.

'Ovakav tekst sporazuma ne rješava na decidiran i nedvojben način pitanje dvojnih istraga niti bezuvjetno ustupanje predmeta ratnih zločina koje je srbijansko tužiteljstvo (za ratne zločine) otvorilo protiv naših državljana', izjavila je Kreso, kako je citira Oslobođenje.

Istaknula je da je suradnja sa Srbijom na procesuiranju ratnih zločina moguća samo na ravnopravnoj osnovi, a ne na temelju sporazuma koji će se odmah kršiti, kako je to slučaj s ugovorom o pravnoj pomoći u kaznenim stvarima potpisanim 2009. godine.

Upravo takvo ponašanje Srbije, ocijenila je Kreso, dovelo je do odluke Hrvatskog sabora da donese zakon o ništetnosti optužnica za ratne zločine koje podiže srbijanska strana.

Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak izjavio je ipak da mu je žao što je došlo do odgode potpisivanja sporazuma koje je trebalo uslijediti ovog tjedna u Bruxellesu.

'To je bio jedan operativni protokol o kojemu smo i mi (BiH) davali mišljenje. Protokol bi podrazumijevao razmjenu informacija između dvije države, prioritetno u vezi s ratnim zločinima', izjavio je Čolak Dnevnom avazu.

Prema dostupnim informacijama, Predsjedništvo BiH blokiralo je potpisivanje sporazuma u utorak konstatirajući da od državnog vrha nitko iz Tužiteljstva BiH nije tražio potrebnu suglasnost.

Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić u utorak je kazao da Srbija ostaje otvorena za potpisivanje sporazuma te da i sama želi spriječiti vođenje paralelnih istraga koje su do sada predstavljale velik problem u procesuiranju ratnih zločina.

Vekarić je ustvrdio da je protokol o suradnji tek tehnički sporazum koji bi koristio objema stranama.