ČEKA SE USTAVNI SUD

'Protivnici ćirilice su protiv kršćanskih vrijednosti!'

07.07.2014 u 12:21

Bionic
Reading

Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav jednoglasno je predložio Saboru da donese odluku kojom će se od Ustavnog suda zatražiti ocjena ustavnosti referendumskog pitanja o pravima nacionalnih manjina, odnosno ocjenu ustavnosti vezano uz tzv. referendum o ćirilici. Ako prihvati zaključak Odbora, Sabor će se u svom zahtjevu prema Ustavnom sudu i jasno odrediti kako smatra da je referendumsko pitanje protuustavno

Već na početku sjednice zaključak je obrazložio predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin podsjetivši pritom kako je Vlada prebrojala potpise za referendum i zaključila da ih ima 576.388, odnosno više od 10 posto od ukupnog broja upisanih birača.

'Ne predlažemo da se šalje Ustavnom sudu ovo pitanje, jer imamo dvojbe o njegovoj ustavnosti, nego jer je po tumačenju Ustavnog suda s početka ove godine Sabor dužan svaki put kad smatra neustavnim neki zahtjev - zatražiti mišljenje Ustavnog suda. Predlagatelji ove odluke uvjereni su da je predloženo referendumsko pitanje neustavno, jer je Hrvatska Ustavom definirana kao nacionalna država i država nacionalnih manjina koje imaju pravo na uporabu jezika i pisma', obrazložio je Grbin.

Pritom je podsjetio da se prava nacionalnih manjina jamče Ustavom, međunarodnim konvencijama, ali i pristupnim ugovorom kojim se Hrvatska obvezala djelotvorno provoditi Zakon o pravima nacionalnih manjina.

Međutim, s obzirom na to da je Grbin u zaključku predložio da se Sabor izjasni kako smatra da je referendumsko pitanje protuustavno, primjedbe je imao HDZ-ov Davorin Mlakar.

'Mi se zalažemo da se zahtjev za referendum pošalje na ocjenu ustavnosti, tu nema dileme. Nedvojbeno je da Ustavni sud ocjenjuje ustavnost referendumskog pitanja, no smatramo da Odbor za Ustav zahtjev treba poslati bez određenja što odbor misli o referendumskom pitanju', rekao je Mlakar.

U raspravi je Mlakara podržao i HDZ-ov Vladimir Šeks kazavši kako se cijela ova situacija mogla izbjeći da je izmijenjen Ustav i da se propisalo o kojim se pitanjima referendum ne može raspisati. Složio se s Mlakarom da Sabor ne može dati svoje mišljenje o tome je li pitanje ustavno ili ne.

'Jedino je i isključivo Ustavni sud nadležan za ocjenjivanje sadržaja ustavnosti referendumskog pitanja. Odbor za Ustav ovakvim obrazloženjem u zaključku već prejudicira sadržaj ustavnosti referendumskog pitanja. Mislim da je to isključivo u djelokrugu Ustavnog suda', rekao je Šeks.

Replicirala mu je SDP-ova Ingrid Antičević Marinović kazavši kako 'Sabor i Odbor nisu poštari te itekako imaju što reći'.

'Što se tiče poštanskih propisa, tu nisam baš kompetentan. Vi ste tu osobito kompetentni, no upozoravam da piše da će Ustavni sud na zahtjev Sabora ocijeniti sadržaj ustavnosti, ali to ne znači da smo poštari', rekao je Šeks.

Za to da se donese ovakva odluka, založio se i SDSS-ov Milorad Pupovac, koji se nada da će nakon takve odluke Sabora cijela priča biti privedena kraju. 'S obzirom na atmosferu i stigmatizaciju prema ćiriličnom pismu, ali i želju da neke stranke to koriste za dobivanje političkih bodova. Ovo obrazloženje je dobro da podsjeti one koji su to potpisivali i donosili, da se vidi da smo protiv ćirilice, Ustava i vlastitih zakona, prava manjina i međunarodno priznatih prava. Ovo je obrazloženje je potrebno da se podsjeti na ono u čemu smo sudjelovali', kazao je Pupovac.

Rekao je da Sabor obrazloženjem ne prejudicira odluku Ustavnog suda, već samo govori ono na što ima pravo, a njegovo je pravo, smatra, da kaže da je pitanje protuustavno.

'Konačno je vrijeme da ovu vrstu pitanja prestanemo koristiti kao sredstvo za dolaženje na vlast, bilo na državnoj ili lokalnoj razini. Nadamo se što bržoj odluci kako bi se primirile strasti i političke aktivnosti onih koji svoje političke ambicije stavljaju prije Ustava i zakona', poručuje Pupovac.

U demokratskim zemljama ljudi imaju pravo na necivilizacijske stavove, kazao je pak SDP-ov Nenad Stazić, međutim na Saboru je da ima kaže da to nije dobro.

'Zastupnici moraju iznijeti stav, jer sve drugo bi bio politički kukavičluk i moralna degradacija i bježanje od odgovornosti koju su nam građani povjerili. Oni koji su pokrenuli ovu inicijativu su i protiv kršćanskih vrijednosti kada su protiv ćirilice. Ćirilica je djelo svetog Klementa Ohridskog, sveca kojeg slavi crkva, učenika svetog Ćirila i Metoda. Trebamo li osnovati Stožer za obranu kršćanskih vrijednosti od onih koji pokreću ovakve inicijative, jer ne znaju što rade. Igrati se s pravima manjina je opasno. Bacaju bombe u zrak bez da razmišljaju da svaka u zraku može eksplodirati i nekoga pobiti, i oni koju su ih podržavali su jednako odgovorni', rekao je Stazić.

Sabor, smatra pak SDP-ov Marin Jurjević, ima dužnost da u ovakvim situacijama dati svoje mišljenje. 'Ne bismo zaslužili sjediti tu kad tu dužnost ne bismo ispunili. Ako nakon ovoga podvučemo crtu i da se više nikada ne moramo međusobno svađati, onda smo napravili velik posao. Mi smo dozla boga politizirali ovu stvar, dajmo da zajedno prevladamo ovu situaciju', rekao je Jurjević.

Članove Odbora za Ustav poučio je kako su u Meksiku jednakopravna 62 jezika. 'Ono što nama izgleda čudnovato, u drugim zemljama je normalno', rekao je Jurjević.

Zbog ovakvog poteza, pohvale Saboru došle su i od vanjskog člana Odbora za Ustav, GONG-ovog Dragana Zelića. 'Sabor ima obvezu progovoriti o ovakvim inicijativama, Sabor nije neutralno tijelo bez mišljenja, tipa nit' smrdi, nit' miriše. Sabor mora zauzeti stav. Žao mi je što HDZ nije zauzeo stav, bio bi to znak političke zrelosti kada bi rekao što misli', poručio je Zelić.

Pred kraj rasprave, još jednom se oglasio i Pupovac kazavši i kako je cijela stvar s ćirilicom pokazala 'da u Hrvatskoj postoje stranke koje imaju na raspolaganju poluvojne formacije za političko djelovanje'.

'Jadna je Hrvatska u kojoj je ćirilica glavni problem, jadna je politika gdje je ćirilica jedini moblizirajući faktor. Ovdje od 10 sati raspravljamo što je rekao Šeks, što je rekao Milanović, što je rekao samoproglašeni vođa puča u Hrvatskoj umjesto da konstatiramo da je nedopustivo da mi jedan minoran problem pitanja ćirilice u Vukovaru pretvaramo u hrvatski problem', kazao je Pupovac.
341219, 340543, 326553, 322778