HRVATSKA U EUROFOBIJI

Protiv ulaska u EU 41 posto građana

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.03.2011 19:15
  • Objavljeno 05.03.2011 u 16:23
Eurofobija letak NE EU

Eurofobija letak NE EU

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Unatoč optimističnim najavama o skorom zatvaranju svih pregovaračkih poglavlja, potpisivanju pretpristupnog ugovora i skorom ulasku u Europsku uniju, protiv hrvatskog članstva u ovoj zajednici, prema istraživanju Promocije plus, izjasnilo se 41 posto hrvatskih građana, što je ujedno i najviša razina protivljenja članstvu u posljednjih dvanaest mjeseci

Zabilježeno je i 10,1 posto neodlučnih, a u usporedbi s ožujkom prošle godine za 1,1 posto je više onih kojih se protive ulasku u EU.

Rezultati ovomjesečnog istraživanja pokazali su potporu hrvatskom članstvu u EU od 48,9 posto, što je za 0,5 posto manje od potpore zabilježene prije mjesec dana.

U posljednjih dvanaest mjeseci najveća je potpora zabilježena u lipnju 2010. godine 53,1 posto, a zanimljivo je da u posljednjih pola godine ni jedan mjesec nije zabilježena natpolovična potpora članstvu.

Najveći udio zagovaratelja hrvatskog članstva su glasači HDZ-a (63,6 posto), Hrvatski laburisti-stranka rada (58,8), HNS-a (58,3), SDP-a (55,), IDS (53) i HSU (51,7).

Najmanja potpora članstvu zabilježena je u biračkom tijelu HGS-a (20) i HSP-a (31,7). Zanimljivo je da je znatno veći udio protivnika članstvu među apstinentima (48,3 posto protivnika i 39 posto zagovaratelja).

Hrvatski građani zrelije dobi skloniji su članstvu od onih mlađih, dok nema izraženije spolne razlike u potpori članstva (žene su nešto neodlučnije). Manja potpora ulasku EU izraženija je nešto više na Jadranu nego na kontinentu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi