ODJECI EMISIJE 'NEDJELJOM U 2'

Protestanti: Stojić pao na testu vjernosti biblijskoj poruci

30.01.2013 u 18:57

Bionic
Reading

Nimalo ekumenski ponio se katolički svećenik don Damir Stojić gostujući u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u dva', gdje je omalovažavao protestantske crkve, niječući im puninu crkvenosti, proglašavajući ih 'samo zajednicama', poručili su iz predsjedništva Protestantskog evanđeoskog vijeća

'Iako je time samo iznio službeni stav Rimokatoličke crkve, iznenađuje i rastužuje što se to dogodilo svega dva dana po završetku svjetskog tjedna molitve za jedinstvo kršćana. I u Hrvatskoj su tih dana kao i u cijelome svijetu kršćani zajedno molili i tražili putove k sve većem jedinstvu. Paradoksalno je (da ne kažemo, licemjerno) tražiti jedinstvo, a istovremeno podcjenjivati i omalovažavati drugoga. Tri su bile ključne riječi ovogodišnje molitve: pravednost, milosrđe i poniznost. Na to su nas pozvali starozavjetni prorok Mihej i marginalizirani, omalovaženi i podcijenjeni kršćani Indije. Nije trebalo proći dugo vremena da se don Stojić svisoka otrese na svoju braću i sestre iz protestantskih crkava i time padne na testu vjernosti biblijskoj poruci', stoji u priopćenju koje potpisuju predsjednik i glavni tajnik Protestantskog evanđeoskog vijeća, Giorgio Grlj i Mladen Jovanović.

Prozvani Stojić se u intervjuu za Dnevno.hr pak požalio na pristranost i nedostatak dijaloga voditelja Stankovića. 'Bio sam svjestan da nisam sjedio tamo s Aleksandrom Stankovićem, nego s predstavnikom jedne ideologije koja ne dopušta niti ne želi čuti drugo mišljenje. Mene je pozvao u emisiju da budem neki ‘smokvin list’, kao nakit kojim oni mogu pokazati da su za raspravu, ali čim smo dotaknuli neke osjetljive teme bio je bitno uznemiren i prelazio na nebitne teme kako bi opstruirao one goruće', rekao je Stojić.


Pohvalio se kako su nakon spomenute emisije njegov inbox, Facebook profil, SMS pretinac prepuni poruka podrške. 'U tim porukama osjeti se gorčina i ljutnja što su na javnoj televiziji vidjeli toliku količinu pristranosti, neznanja, nepripremljenosti, prijezira i nekulture prema meni kao gostu i stavovima koje predstavljam i podržavam. Možda najviše zabrinjava to što su gledatelji mogli svjedočiti tako niskoj kulturi rasprave. Ja sam navikao raspravljati i debatirati s ljudima koji se ne slažu sa mnom. U takvom ambijentu dijaloga sam školovan, takvu kulturu sam upijao. Međutim, ovo što se dogodilo između mene i voditelja emisije u nedjelju je mikro-slika onoga što se događa na makro-razini', istaknuo je Stojić.

Kao primjer kulture uvažavanja i dijaloga istaknuo je američkog predsjednika Baracka Obamu, kojeg, rekao je, osobno ne podržava zbog izjave ‘zar se ne možemo složiti da se ne slažemo’.