NEZAKONITO IZABRANA ZA RAVNATELJICU

Prosvjetna inspekcija predložila razriješenje Marije Budimir

08.11.2013 u 20:47

Bionic
Reading

Prosvjetna inspekcija predložila je Školskom odboru Osnovne škole Siniše Glavaševića u Vukovaru razrješenje ravnateljice Marije Budimir , jer je nadzorom obavljenim u listopadu utvrđeno da je ravnateljica izabrana na natječajnom postupku u kojemu je povrijeđen Zakon, izvijestilo je danas Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS )

Ne razriješi li Školski odbor ravnateljicu na prijedlog inspektora u roku od 15 dana, o razrješenju će odlučiti ministar Željko Jovanović , najavljuju iz MZOS-a.

Škola je, kako ističu iz MZOS-a, u natječaju navela uvjete protivne izričitoj zakonskoj odredbi. Izostavljanjem prava natjecanja osobama koje su radno iskustvo stekle radom u srednjoj školi, a koje po zakonu imaju pravo natjecanja, njih se unaprijed eliminiralo i diskriminiralo.

Školski odbor vukovarske Osnovne škole Siniše Glavaševića trebao bi o razrješenju ravnateljice odlučivati idućega tjedna te danas nisu željeli komentirati nalaz prosvjetne inspekcije.

Ravnateljica Budimir za Hinu je izjavila da će se škola konzultirati s pravnicima, naglasivši kako su dosad već provedeni inspekcijski nadzori kojima ništa nije utvrđeno.

Kako su na upit Hine odgovorili iz MZOS-a, u prethodnim inspekcijskim nadzorima koji su provedeni u posljednje dvije godine, provjeravani su navodi iz tada zaprimljenih podnesaka, a zakonitost objave natječaja nije bila predmetom tadašnjih nadzora.

Razrješenje ravnatelja zbog propusta u postupku izbora i imenovanja nema kao posljedicu nikakvu zapreku da razriješena osoba bude ponovno izabrana za ravnatelja, ali natječajni postupak mora biti proveden na zakonit način i u istom se mora osigurati ravnopravnost svih potencijalnih kandidata koji ispunjavaju propisane uvjete, ističu iz MZOS-a.

Podsjetimo, Marija Budimir, inače HDZ-ova vijećnica u Gradskom vijeću Vukovara poznata je iz afere s vukovarskim gradonačelnikom Željkom Sabom, kojeg je snimila kako joj nudi mito da prijeđe na SDP-ovu stranu u vukovarskom vijeću. Zbog nuđenja mita prije koji tjedan protiv Sabe je podignuta i optužnica.