'OTETO-PROKLETO'

Prosvjetari dolaze prosvjedovati pred HDZ-om

02.04.2009 u 13:44

Bionic
Reading

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod najavio je danas da će sutra na Trgu žrtava fašizma, pred središnjicom HDZ-a, organizirati prosvjed protiv smanjivanja plaća zaposlenima u obrazovanju i sredstava za školstvo.

Preporod organizira prosvjedni skup 'Oteto -prokleto!' protiv rebalansa proračuna i smanjenja plaća na kojem očekuje stotinjak sindikalnih povjerenika iz zagrebačkih škola, rekao je predsjednik Preporoda Željko Stipić na konferenciji za novinare.

Skup će se održati pred sjedištem vladajuće stranke jer želimo poslati političku poruku vlastima da je neprihvatljiva štednja na obrazovanju koje je ionako siromašno i potplaćeno, kaže Stipić.

No, na prosvjedu neće biti političkih govora već će nastupiti samo sindikalci koji će govoriti o umijeću preživljavanja s prosvjetarskom plaćom te što će za cijeli sustav značiti kresanje proračunskih sredstava za 900 milijuna kuna

Želimo također poslati poruku ostalim sindikatima da 'salonski' sindikalizam treba zamijeniti uličnim, jer se ne može samo u beskraj pregovarati već koji puta i pokazati snagu prosvjedima i štrajkovima, istaknuo je Stipić.

Sindikalna povorka krenut će u 11 sati ispred sjedišta Preporoda u Petrinjskoj ulici te 'zelenim valom' doći do Trga žrtava fašizma, gdje će se u 11,30 sati prosvjednicima osim Stipića obratiti predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever i jedna učiteljica samohrana majka, najavljeno je na konferenciji.