transformativan učinak

Plenković o šest godina članstva u EU: Višestruke koristi za Hrvatsku

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 01.07.2019 16:28
  • Objavljeno 01.07.2019 u 16:28
Andrej Plenković

Andrej Plenković

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Hrvatski premijer Andrej Plenković osvrnuo se u ponedjeljak u Bruxellesu na 6. obljetnicu hrvatskog članstva u Europskoj uniji, od čega ima višestruke koristi.

Plenković je čestitao hrvatskim građanima na tom događaju, do čega je Hrvatska došla nakon dugogodišnjih nastojanja i mukotrpnih i zahtjevnih pregovora, koji su imali transformativan učinak na hrvatsko gospodarstvo, pravni susav, na usvojene vrijednosti i ekonomski razvoj.

"Mi smo oko 15 mlijardi kuna u plusu kada je riječ o uplatama i isplatama iz europskog proračuna, povećava se trgovinska razmjena, grade se brojni projekti, naročito infrastukturni - ceste, željeznice, mostovi, zračne luke, LNG terminal i na taj nam način članstvo u EU donosi velike pluseve. Kada je naša vlada formirana imali smo devet posto ugovorenih sredstava iz europskih fondova, sada smo na 70 posto, ubrzavamo tempo i očekujemo da ćemo u ovoj financijskoj omotnici iskoristiti sva sredstva", rekao je Plenković.

 Rekao je da za šest mjeseci slijedi krunski dokaz hrvatskog članstva, predsjedanje Vijećem EU-a, za koje se Hrvatska aktivno priprema i tijekom kojeg je čeka veliki posao, po svemu sudeći i usuglašavanje Višegodišnjeg proračunskog okvira za razdoblje 2021.-2027.  "Nastojat ćemo, kao što smo to napravili i tijekom predsjedanja Vijećem Europe prošle godine, isprofilirati i međunarodno pozicionirati Hrvatsku u interesu jačanja našeg vanjskopolitičkog položaja", rekao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!