nametnuta odluka

Prosvjednici opet izišli na ulice Varšave; demonstriraju protiv zabrane pobačaja

13.12.2020 u 18:08

Bionic
Reading

Nekoliko tisuća ljudi prosvjedovalo je u nedjelju u Varšavi protiv odluke Ustavnog suda kojom je nametnuta gotovo potpuna zabrana pobačaja, tražeći ostavku konzervativne vlade

Prosvjednici, većinom žene i mladi, uputili su se preko grada do doma zamjenika premijera Jaroslawa Kaczynskog, kojeg se smatra odgovornim za odluku suda.

Policija ih je nekoliko puta pokušala zaustaviti i naposljetku je uspjela blokirati ulicu u kojoj se kuća nalazi.

Tijekom noći, skupina poljoprivrednika koji optužuju vladu da je pasivna prema padu cijena prehrambenih proizvoda ostavila je ondje mrtvu svinju i razbacala po cesti krumpire i jaja.

Nedjeljni prosvjed organiziran je na dan kada je prije 39 godina, 1981., general Wojciech Jaruzelski proglasio opsadno stanje kako bi slomio Solidarnost, prvi slobodni sindikat u komunističkim zemljama, a koje je potrajalo do 22. srpnja 1983.

Masovni prosvjedi počeli su u Poljskoj 22. listopada kada je Ustavni sud, koji je reformirala vladajuća ultrakatolička stranka Pravo i pravda (PiS), u skladu s njenim željama, zabranio pobačaje u slučaju teških deformacija fetusa, odlučivši da to nije u skladu s Ustavom. To znači zabranu svih pobačaja osim u slučaju silovanja, incesta i kada je život majke ugrožen.

Prosvjedi se odvijaju unatoč pandemiji koronavirusa koja je do sada odnijela više od 22.000 ljudskih života od ukupno 38 milijuna stanovnika.