SOLIDARNOST NA DJELU

Prosvjed Zagreb Pridea pred makedonskim veleposlanstvom

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 28.10.2012 15:14
  • Objavljeno 28.10.2012 u 15:14
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Skupina članova udruge Zagreb Pride okupila se danas pred Veleposlanstvom Republike Makedonije u Zagrebu u znak solidarnosti s LGBT osobama za koje su, kako se navodi u priopćenju Zagreb Pridea, uvjeti života u Makedoniji izrazito teški

Zagreb pride navodi kako svakodnevno dobiva informacije o kršenju ljudskih i građanskih prava LGBT osoba, osobito nakon što je u proljeće osnovan LGBT pokret u Makedoniji, o napadima na aktiviste, o govoru mržnje i prijetnjama te medijskom linču kojima su izložene.

Europska unija nekoliko puta je reagirala prema makedonskim vlastima da uvrste osnovu spolne orijentacije u antidiskriminacijski zakon, budući da je makedonska vlada jedina koja je to odbijala, kaže se među ostalim u priopćenju Zagreb Pridea.

Mi, članovi i članice Zagreb Pridea, te naši najvjerniji podržavatelji/ce, kupili smo se pred veleposlanstvom Republike Makedonije u Zvonimirovoj ulici, s tri transparenta - na engleskom, makedonskom i albanskom jeziku - pod zastavama dugini boja. u znak podrške i solidarnosti borbi za LGBT prava u Makedoniji, a s ciljem osude i skretanja pozornosti javnosti na nedavna događanja u toj zemlji.

Uvjeti života LGBT osoba u Makedoniji izrazito su teški. Svakodnevno dobivamo informacije o kršenju ljudskih i građanskih prava LGBT osoba: napadi na LGBT aktiviste, napadi na sigurne prostore za LGBT osoba, govor mržnje i prijetnje koje LGBT osobe dobivaju od "nepoznatih počinitelja", medijski linč protiv LGBT osoba koji predvodi najutjecajniji dnevnik "Večer", pa sve do poteza, izjava i, u konačnici, ne-činjenje aktualne nacionalističke vlade da se ovaj koordinirani linč zaustavi.

Sve do ovog proljeća, Makedonija je bila jedina zemlja bivše Jugoslavije u kojoj LGBT zajednica nije bila organizirana u udruge i LGBT pokret. Do tada, o LGBT pitanju Makedoniji vladao je zavjet šutnje ili otvoreno negiranje postojanja LGBT osoba, a LGBT glas se mogao čuti iz trećeg lica, od strane nekih ljudskopravaških organizacija. Europska unija nekoliko puta je reagirala prema makedonskim vlastima da uvrste osnovu spolne orijentacije u Anti-diskriminacijski zakon, budući da je makedonska vlada jedina koja je to odbijala.

Nakon uspostavljanja LGBT pokreta i povećanja vidljivosti LGBT osoba u medijima, te nakon prvih javnih akcija udruge LGBT UNITED Macedonia, čiji su članovi i članice koračali s nama na zagrebačkoj Povorci ponosa, iz Makedonije posljednjih dana dolaze vijesti koje su nas uznemirile i zabrinule za sigurnost naših prijatelja/ica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi