70 ZA 7

Prosvjed protiv rezanja sredstava civilnom društvu

Mirela Travar

Mirela Travar

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Inicijativa Za snažno civilno društvo! organizirat će danas u 10 sati ispred Vlade prosvjednu akciju i konferenciju za medije pod nazivom '70 za 7 posto' povodom konačnog usvajanja Vladine Uredbe o raspodjeli dijela prihoda od igara na sreću te učinaka koje će najavljeni rezovi imati na razvoj i djelovanje organizacija civilnog društva u Hrvatskoj

Na to će danas upozoriti Savez gluhoslijepih osoba Dodir, Mreža volonterskih centara, Zelena mreža aktivističkih grupa i Savjet za razvoj civilnog društva Vlade. Prije dva tjedna Uredba je povučena sa sjednice, a obrazloženje je dao ministar financija Zdravko Marić.

'Jedinu stvar koju mogu prihvatiti kao kritiku i mislim da je ta na mjestu, ali to sam i ranije rekao da se ispričavam da nismo bili u mogućnosti ovu uredbu prije donošenje državnog proračuna za 2016. iz objektivnih razloga. Međutim, ovim prijedlogom kakvim smo išli na ovu sjednicu vlade, sva raspodjela od prihoda igara na sreću ostaje u neprofitnom sektoru', poručio je tada ministar financija Marić.

Nacionalna Zaklada za razvoj civilnog društva apelirala je na poštivanje procedure. Iz Zaklade se financiranju najranjivije skupine poput osoba s invaliditetom, beskućnika, mladih.

Bernard Ivčić iz Zelene akcije smatra da Vlada, želi zaustaviti neka kritička mišljenja.

'Te organizacije su mobilizirale građane protiv rasprodaje autoceste, bušenja Jadrana, protiv privatizacije tvrtki koji upravljaju vodama. Ovakva uredba značilo bi da vlada namjerava onemogućiti one koji znaju i mogu proizvesti kritičko mišljenje i koji znaju mobilizirati građane da se aktivno uključe u procese donošenja odluka', rekao je Ivčić na prosvjedu pred Vladom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!