NISU SVI ZAHTJEVI ISPUNJENI

Prosvjed nezadovoljnih seljaka se nastavlja

09.03.2011 u 13:23

Bionic
Reading

Poljoprivrednici su i danas nastavili prosvjed u Ferovcu, na raskrižju ceste prema Našicama, Slavonskom Brodu i Požegi, gdje su s 50-tak traktora blokirali cestu, a prosvjedi su nastavljeni i na nekim mjestima u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Predsjednik koordinacije seljačkih udruga Požeško-slavonske županije Dragutin Dukić kaže kako se djelomično može složiti da je jučer u Zagrebu na razgovoru dijela seljačkih udruga s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem postignut 'određeni dogovor, ali da seljaci koji prosvjeduju i koji su pisali zahtjeve imaju pravo da ih ministar o svemu obavijesti i da im objasni niz nejasnoća koje i dalje ostaju'.

Tražimo i dalje da ministar Čobanković dođe ovdje u Ferovac među seljake i da nam 'objasni niz stvari, ali da i mi njemu ukažemo na prave probleme', rekao je Dukić.
Problem je, kazao je u razgovoru za Hinu Dukić, 'što su tamo bili ljudi koji nisu znali u potpunosti objasniti suštinu zahtjeva i razloga za prosvjedom te neke bitne stvari nisu riješene'.

Ono što je posebno važno i na čemu ustrajemo to je da ova godine ne bude referentna godina jer za to nemamo uvjeta, te da početna cijena zakupa državnog zemljišta bude znatno niža, rekao je Dukić.

Ponavlja i kako traže hitno donošenje strategije razvoja poljoprivrede i to 'isključivo temeljene na razvoju hrvatskog seljaka i njegove proizvodnje, a ne uvoznog lobija koji je doveo sve nas na rub propasti'.

Osim u Ferovcu, prosvjed poljoprivrednika, nezadovoljnih stanjem u agraru, nastavljen je i u Mokricama u Krapinsko-zagorskoj županiji, Varaždinskoj županiji u Poljancu i Vratnu Gornjem, te Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u Rogoži pored Garešnice.

Predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac najavljuje kako će se seljaci Vukovarsko-srijemske županije u 17 sati u Vinkovcima priključiti prosvjedu 'facebookovaca', a sutra u 12 sati krenuti u prosvjede na tri punkta, u Gradištu, Jarmini i Ilači.

Predsjednik baranjske Udruge 'Brazda' Petar Pranjić kazao je danas za Hinu kako, unatoč tome što su ranije najavljivali prosvjede i blokiranje prilaza prema mađarskoj granici, od prosvjeda odustaju, jer su 95 posto zadovoljni jučerašnjim dogovorom s ministrom Čobankovićem.

'U ovom trenutku više ne možemo niti očekivati jer svi znamo kakva je situacija u državi', kaže Pranjić.

Dodaje da ih 'ne zanima politika, rušenje Vlade, solidariziranje s 'facebookovcima' i slično', već isključivo da im se omogući da rade, te ističe da 'u ovom trenutku razloga za seljačke prosvjede nema, a oni koji prosvjeduju očito imaju dodatne razloge zašto to čine'.