UZ CALVINA I BORGESA

Prostitutka sahranjena na Groblju kraljeva

10.03.2009 u 09:45

Bionic
Reading

Švicarska prostitutka Griselidis Real, koja se borila za prava i dostojanstvo seksualnih djelatnica, počiva na istom groblju na kojemu je sahranjen i francuski reformator i teolog John Calvin

Griselidis Real preminula je 2005. kada joj je bilo 76 godina, a njezino tijelo ekshumirano je s drugog ženevskog groblja kako bi bilo sahranjeno na Groblju kraljeva, rezerviranom za pojedince koji su obilježili švicarsku ili međunarodnu povijest. Među sahranjenima na tom groblju su, primjerice, argentinski pisac Jose Luis Borges i proslavljeni dječji psiholog Jean Piaget

Neke ženske udruge ocijenile su premještanje tijela na Groblje kraljeva 'uvredljivim'.

'Ako bi svaka samohrana majka postala prostitutka, grad Ženeva postao bi bordel', rekla je Amelia Christinat, feministkinja i bivša članica švicarskog parlamenta.

Premještanju tijela usprotivila se i Jacqueline Berenstein-Wavre, prva predsjednica ženevskog parlamenta. Ona je rekla da je to 'ništa drugo nego uzdizanje prostitutki i prostitucije u cijelosti, od strane njihovih muških zaštitnika'.

Ženevska Protestantska crkva bila je rezervirana u pogledu kritika ponovne sahrane prostitutke, a predsjednik ženevske udruge pastora rekao je da groblje 'nije sveto mjesto'.

Griselidis Real borila se za poboljšanje radnih uvjeta prostitutki, a osnovala je i udrugu Aspasie koja promovira solidarnost sa seksualnim djelatnicama. Rođena je 1929. u Lausanni, a prostituirati se počela 60-ih godina u Njemačkoj. Potom je preselila u Ženevu, gdje se 'najstarijim zanatom na svijetu', prema nekim navodima, bavila do 66. godine života. Trideset godina skupljala je dokumentaciju o prostituciji, a taj posao i dan danas rade njezina djeca. Bila je samohrana majka četvero djece, razvedena od prvog supruga.

Autorica je autobiografskih knjiga 'Crno je boja' i 'Plesna karta kurtizane', u kojima je razobličila društveno licemjerje, koje osuđuje prostitutke dok istovremeno koristi njihove usluge.

Patrice Mugny, lokalni političar koji se zalagao za transfer tijela, rekao je da se grad 'ne ispričava za prostituciju, već odaje počast osobi koja se istaknula borbom za ljudsko dostojanstvo'. 'Ovo pokazuje da ljudsko dostojanstvo nije pitanje društvenog statusa i da nije ograničeno moralnim odredbama', rekao je Mugny na pogrebu kojemu je prisustvovalo 200-tinjak ljudi.

Ruth Morgan Thomas, vodeća europska aktivistica za prava prostitutki, rekla je da je ova sahrana važno priznanje za sve seksualne djelatnike 'koji samo žele biti tretirani bez diskriminacije i vrednovani kao integralni dio društva'.