gradnja u podbrežju

Propali projekt znanstvenog kvarta u Zagrebu ide dalje. Sada će biti za one čiji su domovi stradali u potresu

08.06.2020 u 18:13

Bionic
Reading

Projekt Podbrežje ide dalje. Prošlog tjedna Grad Zagreb raspisao je natječaj za izradu projektne dokumentacije vrijedan 5,2 milijuna kuna, bez PDV-a, za objekt A11

Iza suhe oznake kazete krije se deveterokatnica s 270 stanova od 37 do 88 kvadratnih metara, u prizemlju koje bi se, prema projektnom zadatku, trebali naći trgovine robe široke potrošnje, ustanove zdravstvene zaštite, tihi obrt i usluge domaćinstvima, pošte i banke, sadržaji kulture, sporta i rekreacije, osobne usluge, poslovni prostori - uredi i ugostiteljstvo.

No da se zakopa prva lopata i usele prvi stanari, proći će još neko vrijeme. Naime rok za projektnu dokumentaciju je 240 dana od uvođenja u posao, trebat će naći izvođača radova, pa onda sve i sagraditi...

Riječ je o nastavku projekta novog naselja smještenog između Sigeta i Svete Klare, u kojem su od 2016. već sagrađene četiri zgrade sa 608 stanova. Samu odluku o gradnji u Podbrežju tadašnje Gradsko poglavarstvo donijelo je još 2007. godine. Kad je gradnja počela, od prve lopate do useljenja prošle su dvije godine.

Trebao je to biti kvart znanstvenih novaka jer je oko 200 stanova bilo namijenjeno upravo njima. Negdje sredinom 2017., obilazeći gradilište, gradonačelnik Milan Bandić ushićeno je tvrdio da toga neće biti nigdje u svijetu, toliko znanstvenika na jednome mjestu, a onda su interes za život u Podbrežju iskazala njih tek dvojica.

Dio stanova Grad je dao na raspolaganje onima s lošijim socijalnim statusom, a otkrivene su i neke, blago rečeno, nelogičnosti prilikom natječaja za dodjelu stanova. Poput one da je stan za invalide mogla dobiti osoba koja to uopće nije jer propozicije nisu propisivale da morate biti invalid da biste dobili stan prilagođen njima. Drugim riječima, morali ste samo znati za koji stan aplicirati. Određeni broj stanova stavljen je na tržište i prodan.

Sada bi dio stanova u A11, prema Bandićevim riječima, izrečenima osam dana nakon potresa, bio namijenjen onima čije su zgrade nakon potresa dobile crvenu oznaku i socijalno su ugroženi jer njihovi domovi još neće tako skoro biti sigurni za život.

Iako na stranicama Zagrebačkog holdinga, odnosno podružnice Zagrebačke stanogradnje, koja vodi projekt, stoji da je 'urbanističkim planom uređenja Podbrežja predviđena izgradnja dva dječja vrtića, osnovne škole, sportske dvorane, dvoranskog plivališta, kulturnog centra i zdravstvene stanice', kada bi se to moglo dogoditi, nije precizirano.