dan grada zagreba

Bandić pojasnio svoju izjavu da su si građani sami krivi za štetu od potresa, progovorio i o metrou u centru grada

31.05.2020 u 13:02

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik MIlan Bandić u intervjuu Jutarnjem listu povodom Dana grada Zagreba pojasnipo je svoju izjavu iz koje je proizašlo da su si građani čije su nekretnine stradale u potresu sami krivi za to

'Neću se braniti, jer kažu da se brane oni koji su krivi. Ne njegujem ljubav s medijima, nego s građanima. Često se moje izjave sijeku baš u određenim trenucima kako bi se promijenio kontekst ili smisao izrečenog. Mogu vam navesti vrlo friški primjer toga. Naslovnice - Bandić optužio građane da su krivi za potres. Nisam optužio građane da su krivi za potres. Nikada!

‘Ljudi nisu ulagali u svoju imovinu, oni koji su ulagali su ostali u redu, oni koji nisu ulagali nisu u redu i to je činjenica - pomoći ćemo koliko budemo mogli, ja razmišljam već sada o gradskim stanovima…’, kazao je Bandić za Jutarnji.

Potom je dodatno pojasnio na što je mislio.

  • +14
Zagreb: Gradonačelnik uz suradnike obišao dovršen rotor u Remetincu na dan Grada Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

'Smatram da je svatko od nas odgovoran za svoju imovinu, ali isto tako nastavak moje rečenice je išao pomoći ćemo koliko možemo, aludirajući na zakonske okvire, što nije bilo preneseno. Svjestan sam da bi građani da su imali mogućnosti ulagali, obnavljali. Tri dana nakon potresa pisao sam premijeru da se ili donese potpuno novi zakonski okvir ili izmijeni postojeći, u korist građana. Da se poveća postotak subvencioniranja štete nastale potresom, da se odredi s koliko će sudjelovati država, s koliko grad, koliko će nam pomoći Europa, ranije sam to spominjao. Naš prijedlog je napisan u korist građana, svih - jednako. Bili iz centra Zagreba ili Markuševca. No bez obzira, bili ili ne bili ja svoje Zagrepčane neću ostaviti na cjedilu! Nažalost, posljedice potresa, kao i korone osjećat ćemo godinama. Zagreb je u mojih šest mandata postao istinska europska metropola, a bio bih sretan kada bi cijela Hrvatska imala standard kakav ima Zagreb! Neka djela govore više od riječi', kazao je.

Osvrnuo se i na najavu moguće gradnje metroa kako bi centar grada postao pješačka zona. Kaže da je vrijeme nakon potresa pravo vrijeme za iskorake jer bi se buka i vibracije tramvaja maknuli iz centra, a gradnjom metroa učvrstili bi se temelji donjogradskih zgrada.