DOVLAČE DIVOVSKU BUŠILICU

Pronađeno rješenje za raniji spas rudara?

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 06.09.2010 20:47
  • Objavljeno 06.09.2010 u 20:13
spasitelji u čileu

spasitelji u čileu

Izvor: tportal.hr / Autor: Reuters

33 zatrpana rudara živnula su nakon mjesec dana koje provode zatrpani ispod zemlje, na dubini od 700 metara, kada je do njih stigla vijest da je s radom počela bušilica T-130, koja je bolja od postojeće kojom se pokušava doprijeti do njih

Za razliku od australske bušilice Strata 950 (koja već buši 70. metar), ova bušilica koristi jednu od dvije već postojeće sonde promjera 12 cm i trebala bi brže iskopati put do rudara.

Smatra se da će plan B biti brži barem za mjesec dana i da bi rudari (32 Čileanca i jedan Bolivijanac) mogli biti izvučeni početkom prosinca, a rupom koju buši Strata 950 to bi trebalo biti oko Božića.

Svejedno, predsjednik Čilea Sebastián Piñera naredio je početak plana C, dovlačenjem grdosije RIG 422 koja se inače koristi za naftna bušenja i koja se nalazi 1000 km sjevernije od rudnika Sveti Josip (a koji se pak nalazi 850 km sjeverno od glavnoga grada Santiaga).

Bušilica za plan C stiže za nekoliko tjedana u dijelovima koje prevozi čak 40 kamiona. Tom bi bušilicom, krene li sve po planu, rudari trebali biti izvučeni početkom studenoga.

Svi će se planovi nastaviti, a već se zna kako izgleda kavez kojim će se izvlačiti rudari, jedan po jedan. Procedura za svakoga će trajati 30-35 minuta za sam uspon i u kavezu će biti kisika, vode, hrane i sredstava za radio i video komunikaciju. Novost današnjega dana je bila prva video konferencija u oba smjera, tako da su se svi rudari vidjeli s članovima obitelji koji kampiraju na površini rudnika Sveti Andrija, što je svima podiglo moral.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi