uživo

Oglasili se Putin i Orban; u Iranu održan izvanredan sastanak

20.05.2024 u 05:58

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegov ministar vanjskih poslova poginuli su u padu helikotpera u planinskom području po snježnom nevremenu, objavili su u ponedjeljak državni mediji i potpredsjednik zemlje. Vijest o smrti prenijela je državna televizija i potpredsjednik Mohsen Mansouri na društvenoj mreži X

Najvažnije informacije

  • Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera kod granice s Azerbajdžanom. Među devetero poginulih je i šef diplomacije Hossein Amir-abdollahian
  • Iranski potpredsjednik Mohammad Mokhber postaje privremeni predsjednik. Izbori će se održati u roku od 50 dana 
  • Svjetski čelnici, uključujući Xi Jinpinga, Vladmira Putina i Recepa Tayyipa Erdoğana, izrazili su sućut
  • Izraelski izvor odbacio je za Reuters umiješanost Izraela u nesreću

15.25 Vršitelj dužnosti iranskog predsjednika Mohammad Mokhber održao je 'izvanredni sastanak' s čelnicima zakonodavne i pravosudne vlasti nakon objave smrti predsjednika Ebrahima Raisija.

Mokhber je razgovarao s predsjednikom iranskog parlamenta Mohammadom Bagherom Ghalibafom i Hujjat al-Islamom Gholam-Hosseinom Mohseni-Eje'ijem, šefom iranskog pravosuđa, prema iranskom poluslužbenom Tasnim Newsu. Oni su izrazili sućut i ponovno potvrdili da će tri grane vlasti nastaviti sa svojim dužnostima prema naciji 'bez ikakvog prekida', izvijestio je Tasnim.

14.32 Više od 2000 ljudi bilo je uključeno u operaciju potrage i spašavanja predsjednika Ebrahima Raisija i ministra vanjskih poslova Hosseina Amira Abdollahiana, prema podacima iranskog društva Crvenog polumjeseca.

14.21 Otkud iranska delegacija u američkom helikopteru, kada se zna da je Iran pod sankcijama zapadnih zemalja, pitanje je koje se nametnulo nakon njegova pada. Po svoj prilici, piše Euronews, radi se o helikopteru Bell 212 koji je kupljen prije Islamske revolucije 1979. godine, odnosno za vladavine Mohameda Reze Pahlavija. Iako je nepoznato s čim točno raspolaže Iran, procjena Flight Globala iz 2024. godine, navela je da su najmanje dva Bella 212 još uvijek u funkciji.

14:12 Hrvatski veleposlanik u Iranu Drago Štambuk kaže da je situacija u toj zemlji nakon pogibije predsjednika Ebrahima Raisija i drugih dužnosnika prilično dramatična i neizvjesna. Ima i teorija zavjere >>> Cijeli članak <<<

13:55 Sve kulturne i umjetničke aktivnosti u Iranu bit će obustavljene na sedam dana nakon smrti predsjednika Ebrahima Raisija, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo kulture.

13:51 Viktor Orbán, mađarski premijer, izrazio je 'najdublju sućut iranskom narodu nakon tragične nesreće koja je odnijela živote predsjednika Ebrahima Raisija i ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana'. 'Naše misli i molitve su s narodom Irana', dodao je.

13:48 Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je telefonski razgovor s privremenim predsjednikom Irana Mohammadom Mokhberom. Oba čelnika naglasila su 'zajedničku namjeru daljnjeg jačanja rusko-iranske interakcije', priopćio je Kremlj. Mokhber je dio tročlanog vijeća, uz predsjednika parlamenta Mohammada Bagher Ghalibafija i šefa pravosuđa Hujjat al-Islam Gholam-Hossein Mohseni-Eje'ija, koje će organizirati nove predsjedničke izbore u roku od najviše 50 dana.

13.41 Prizori s mjesta nesreće svjedoče velikim naporima koje ulažu spasitelji da izvuku tijela iz olupine i trasferiraju ih s teškog terena u Teheran.

  • +5
Lokacija pada helikoptera u Iranu Izvor: Profimedia / Autor: Azin Haghighi / Moj News Agency / AFP / Profimedia

13.14 Azerbajdžanski predsjednik Ilham Aliyev poručio je da je iranski narod izgubio državnika koji je svoj život posvetio svojoj zemlji. 'Želimo strpljenje i mir od svemogućeg Boga iranskom narodu i želimo izraziti sućut vama, obiteljima i prijateljima poginulih, te cijelom iranskom narodu', naveo je.

13:01 CNN je potvrdio geolokaciju mjesta pada helikoptera u planinskoj regiji Varzeghan, u blizini sela Uzi na u iranskoj pokrajini Istočni Azerbajdžan. Snimke dronom i slike olupine koje je snimio iranski Crveni polumjesec pokazuju mjesto nesreće na strmoj padini prekrivenoj drvećem. Mjesto nesreće udaljeno je oko 61 kilometar od mjesta brane na iransko-azerbajdžanskoj granici koju su dužnosnici posjetili, s točnom lokacijom na 38.7189°, 46.6548°. Prvi ga je geolocirao Nathan Ruser, analitičar Cyber, Tech & Security tima (ASPI CTS) Australskog instituta za stratešku politiku, što je CNN kasnije potvrdio. Helikopter se srušio na putu za iranski grad Tabriz.

12:27 Objavljena je posljednja snimka iranskog predsjednika Ebrahima Raisija iz helikoptera.

12:18 Josep Borrell, visoki europski predstavnik za vanjske poslove, u ime EU-a izrazio je sućut zbog smrti iranskog predsjednika Raisija, šefa diploacije Amir-Abdollahiana i drugih iranskih dužnosnika. 'EU izražava sućut obiteljima svih žrtava i pogođenim iranskim građanima', dodao je.

12:07 Olupinu helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik pronašla je turska bespilotna letjelica 'Akinci' koja je rano jutros identificirala izvor topline. Objavljena je i snimka.

11:46 Assita Adoua Kanko, belgijska novinarka, aktivistica za ljudska prava i europarlamentarka rođena u Burkini Faso, izrazila je nevjericu zbog toga što je Europska komisija pomogla Iranu u lociranju palog helikoptera >>> Cijeli članak <<<

11:39 Poljski predsjednik Andrzej Duda prisjetio se zrakoplovne nesreće u Smolensku 2010. godine, u kojoj je poginulo 96 ljudi, uključujući i tadašnjeg poljskog predsjednika Lecha Kaczyńskog, navodeći da Poljaci poznaju osjećaj šoka nakon iznenadnog gubitka političkih vođa. 'S posebnim razumijevanjem pridružujemo se rodbini žrtava i iranskom narodu u molitvi i tuzi', poručio je Duda.

10:56 Janez Lenarčič, europski povjerenik za upravljanje krizama, jučer je uz hashtag 'EUSolidarity' objavio da je EU na molbu Irana aktivirala sustav satelitskog mapiranja Copernicus za lociranje helikoptera, a nizozemski ultradesničar Geert Wilders odgovorio je: 'Solidarnost EU sa zlom'. Danas je Lenarčič rekao da to nije bio čin političke podrške bilo kojem režimu ili ustanovi. 'To je jednostavno izraz najosnovnije ljudskosti', napisao je Slovenac.

10:43 'Ovo nisu loše vijesti za Izrael. No, događaji u Iranu će se vjerojatno odvijati drugačijim tempom od onih oko nas. Prema pozitivnom scenariju, u početku bi vlada u Teheranu mogla biti više zabrinuta za unutarnje stvari i vršit će manji pritisak na Hezbollah da održi aktivnu vojnu frontu protiv Izraelskih obrambenih snaga', napisao je Amos Harel, vojni analitičar, u ljevičarskom izraelskom dnevniku Haaretz. Ranije, izvor Reutersa iz Izraela rekao je da njegova zemlja nema nikakve veze s jučerašnjom nesrećom u Iranu.

10:28 Vrhovni vođa Ali Hamenei potvrdio je da će potpredsjednik Mohammad Mokhber privremeno preuzeti predsjedničku dužnost i u 50 dana organizirati nove izbore. Iran će također obilježiti pet dana nacionalne žalosti. Vlada je odlučila da će v.d. ministra vanjskih poslova biti Ali Bagheri Kani, dosadašnji glavni pregovarač za nuklearna pitanja. >>> Cijeli članak <<<

10:18 Libanonski militanti iz Hezbollaha, koji ima znatnu potporu Irana i visoki je član regionalne 'osovine otpora', oplakuju Raisija, kojega opisuju kao 'našeg velikog brata, snažnog podupiratelja i nepokolebljivog branitelja naših pitanja i pitanja arapskih naroda, ponajviše Jeruzalema i Palestine, te zaštitnika pokreta otpora i onih koji se bore u njihovo ime'.

10:11 Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izrazio je 'iskrenu sućut' EU-a nakon smrti iranskog predsjednika i ministra vanjskih poslova. 'EU izražava iskrenu sućut zbog smrti predsjednika Raisija i ministra vanjskih poslova Abdolahiana, kao i ostalih članova njihove delegacije i posade u helikopterskoj nesreći', istaknuo je Michel na X-u.

10:00 Dok se istražuje uzrok nesreće, sigurno je da će se svaki službeni nalaz staviti pod povećalo javnosti, baš kao i vatromet na ulicama Teherana u nedjelju navečer. Tko su potencijalni osumnjičenici za pogibiju iranskog predsjednika analizirao je američki Time >>> Cijeli članak <<<

10:04 Hamas je izrazio 'najdublju sućut i solidarnost' iranskom vrhovnom vođi Aliju Hameneiju, iranskoj vladi i iranskom narodu zbog 'golemog gubitka'. Pohvalio je preminule iranske čelnike za podršku palestinskoj stvari i otporu Izraelu te izrazio uvjerenje da će iranske 'duboko ukorijenjene institucije' omogućiti prevladavanje 'posljedica ovog velikog gubitka'.

9:56 Recep Tayyip Erdoğan rekao je da Turska stoji uz Iran u ovom teškom trenutku. 'Kao kolega koji je osobno svjedočio njegovim naporima za mir iranskog naroda i naše regije tijekom njegovog vremena na vlasti, sjećam se gospodina Raisija s poštovanjem i zahvalnošću' Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je predsjednik Xi Jinping izrazio sućut, a Tass javlja da je ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio 'najdublju sućut u povodu goleme tragedije koja je zadesila narod Islamske Republike Iran'.

9:32 Libanon je proglasio trodnevnu nacionalnu žalost za iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem.

9:17 Reutersov izvor iz Izraela kaže da ta zemlja nije umiješana u pad helikoptera u kojem je poginuo Raisi. Izrael rijetko službeno komentira aktivnosti izvan svojih granica, koje su posljednjih mjeseci uključivale i napade u Libanonu, Siriji i Iranu.

9:10 'U Rusiji su predsjednik Irana Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian bili poznati kao istinski, pouzdani prijatelji naše zemlje. Njihova uloga u jačanju obostrano korisne rusko-iranske suradnje i partnerstva od povjerenja je neprocenjiva. Izražavamo iskrenu sućut obiteljima i prijateljima žrtava, kao i cijelom prijateljskom narodu Irana. Naše misli i srca su sa vama u ovom tužnom trenutku', poručio je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.

9:01 Svjetske fotoagencije objavile su fotografiju olupine helikoptera navodeći da je riječ o srušenoj letjelici predsjednika Raisija, no pojedine su agencije tu informaciju u međuvremenu demantirale i ispričale se zbog objave fotografije za koju sad kažu da nije povezana s aktualnom tragedijom.

8:56 Tijela poginulih u helikopterskoj nesreći u Iranu transportiraju se s mjesta tragedije u Teheran.

8:02 Ebrahim Raisi, koji je poginuo u dobi od 63 godine, uzdigao se kroz iransku teokraciju od položaja neumoljivog tužitelja do beskompromisnog predsjednika, predvodeći gušenje prosvjeda u zemlji i zauzimajući tvrdi stav u nuklearnim pregovorima sa svjetskim silama te se tako pozicionirao kao idući vrhovni vođa. Tko je bio Raisi? >>> Cijeli članak <<<

7:48 Iranska državna televizija javila je da se na snimkama nesreće vidi kako je letjelica razbijena u planinski vrh, iako nije bilo službenih riječi o uzroku nesreće. 'Helikopter predsjednika Raisija potpuno je izgorio u padu... nažalost, strahuje se da su svi putnici mrtvi', potvrdio je neimenovani dužnosnik Reutersu.

Državna novinska agencija IRNA objavila je da je predsjednik letio u helikopteru Bell 212 američke proizvodnje.

Spasilačke ekipe su se po mećavi i po noći probijali kroz nepristupačan teren i u ranim satima u ponedjeljak uspjeli doći do ostataka letjelice u pokrajini Istočnom Azerbejdžanu. “Vidimo olupinu i situacija ne izgleda nimalo dobro", izjavio je šef iranskog Crvenog križa Pirhossein Kolivand državnoj televiziji.

Turski dron otkrio je izvor topline koja je dolazila iz srušenog helikoptera i koordinate mjesta nesreće podijelio s iranskim vlastima, prenijela je agencija Anadolija.

Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da je Raisi letio helikotperom Bell 212 američke proizvodnje.

Ranije je vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao Irance da ne brinu za zemlju. "Iranski narod ne treba biti zabrinut, neće biti previranja" u zemlji, rekao je i izrazio nadu da će "Bog vratiti predsjednika i njegove kolege u ruke nacije".

  • +8
Ebrahim Raisi Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH

Zapovjednik vojske naredio je da se u potrazi angažiraju svi resursi vojske i elitne Revolucionarne garde.

  • +2
Pad helikoptera u Iranu Izvor: EPA / Autor: IGOR KOVALENKO

Nacionalna televizija je u nedjelju prekinula redovne programe i prenosila molitve za Raisija diljem zemlje.

Pomoć u potrazi ponudile su Turska, Rusija, Saudijska Arabija, Irak, Azerbajdžan i Europska unija.

Bijela kuća je objavila da je predsjednik Joe Biden upoznat s izvješćima o padu helikoptera. Kina je priopćila da je zabrinuta, a EU je ponudila satelitsko mapiranje terena.