DEVETERO MRTVIH U LAVINI

Pronađena četiri nestala alpinista u u francuskim Alpama

12.07.2012 u 23:14

Bionic
Reading

Četvero alpinista, dvoje Britanaca i dvoje Španjolaca, koje se smatralo nestalima u jutrošnjoj lavini živi su, jer je dvoje odustalo od uspona, a dvoje je odabralo drugi put, pa je devet smrtno stradalih ujedno i konačna brojka, objavila je u četvrtak navečer francuska žandarmerija

'Broj smrtno stradalih ostaje devet. Više nema osoba koje se smatraju nestalima. To je dobra vijest na kraju ovog dramatičnog dana', izjavio je za AFP Emmanuel Vegas iz žandarmerije Chamonixa.

Dvanaest ozlijeđenih, po priopćenju policije, evakuirano je u bolnicu u mjestu Sallanches u Savoji, a teško ozlijeđeni Švicarac prevezen je u bolnicu u Sionu u Švicarskoj.

Devet osoba je poginulo, a 13 je ozlijeđeno u četvrtak ujutro u lavini na Mont Mauditu, u francuskom dijelu masiva Mont Blanca. Riječ je o najsmrtonosnijoj lavini posljednjih godina na Mont Blancu, koja je zahvatila dvije skupine od ukupno 28, navodno iskusnih, alpinista. Poginula su tri Britanca, tri Nijemca, dva Španjolca i jedan Švicarac.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague večeras je najavio da će u Chamonix stići britanski veleposlanik u Francuskoj.