LAŽNA VIJEST O UHIĆENJU

Pronađen eksploziv u autu ubojičinog brata

21.03.2012 u 08:09

Bionic
Reading

Muhamed Merah (23), osumnjičen za sedam ubojstava u Toulouseu i Montaubanu, ipak još uvijek nije uhićen iako su Reuters i BBC objavili vijest o o uhićenju, ali ju je francuski ministar unutrašnjih poslova Claude Gauant zanijekao. Očito je došlo do nesporazuma na mjestu opsade. Osumnjičeni ubojica jutros je ranio dva specijalca prilikom prvog pokušaja uhićenja. Nakon cjelodnevne opsade, Merah je obećao da će se predati do 14.30 sati, ali to se nije dogodilo. Prema posljednjim informacijama Le Mondea, pregovori između policije i Meraha još traju

Također je objavljeno da je u automobilu Merahova brata pronađen eksploziv. Obojica su salafisti, sljedbenici ekstremne interpretacije islama. Merah se navodno spremao počiniti novo ubojstvo prije nego što mu je policija pokucala na kućna vrata. Podsjetimo, prethodno je stotine interventnih policajaca okružilo zgradu u kojoj se nalazio teško naoružani osumnjičeni ubojica. Policija je osumnjičenom ubojici isključila plin i struju. Također, kako izvještava AFP, policija je pritvorila majku navodnog ubojice, njegovog brata i njegovu djevojku. Prema nekim izvještajima uhićen je i njegov drugi brat kao i dvije sestre. Policija je dovela njegovu majku namjesto događaja kako bi ga nagovorila da se preda, ali ona je odbila pomoći rekavši da nema utjecaja na sina.

OSUMNJIČENIK JE TEŠKO NAORUŽAN

Osumnjičeni je kod sebe imao više komada automatskog oružja, između ostalog Mini Uzi, Kalašnjikov, devetomilimetarski automatski pištolj i još neko oružje. AFP je izvijestio da je odjeknula eksplozija iz osumnjičenikova skloništa, ali se ubrzo ispostavilo da je policija raznijela automobil koji se nalazio u području operacije. Razneseni automobil Renault Megane bio je u vlasništvu osumnjičenika i, prema pisanju Le Figaroa, u njemu je pronađeno više komada automatskog oružja.

Ministar unutrašnjih poslova Claude Gueant potvrdio je da je osumnjičenik još tijekom jutra bacio pištolj marke Colt 45 kroz prozor u zamjenu za komunikacijski uređaj i nove pregovore s policijom, obećavši da će se predati poslijepodne. Tim pištoljem najvjerojatnije je počinjeno svih sedam ubojstava. Gueant kaže da trenutno pregovaraju s osumnjičenikom i da ne zna govori li im istinu da će se predati poslijepodne, kako je najavio. U međuvremenu su posebnim autobusom evakuirani stanari peterokatnice u kojoj se zabarakadirao osumnjičenik.

TAJNE SLUŽBE
PRATILE GA GODINAMA

Muškarac osumnjičen za sedam ubojstava u Toulouseu i Montaubanu boravio je, prema prvim elementima istrage, u zonama sukoba na granici između Pakistana i Afganistana, uporištu Al Kaide. Taj čovjek 'povezan je s osobama koje su pak u vezi sa salafizmom i džihadom', izjavio je u Toulouseu francuski ministar unutrašnjih poslova Claude Gueant. 'Ta je osoba ranije boravila u Afganistanu i Pakistanu', kaže da je 'mudžahedin', da 'pripada Al Kaidi te da je htio osvetiti palestinsku djecu i naštetiti francuskoj vojsci', dodao je ministar.

Sumnjičilo ga se već prilikom prva dva napada u Montaubanu i Toulouseu usmjerena protiv vojnika. Ako se potvrdi da se radi o najtraženijem čovjeku u Francuskoj, to bi moglo prekinuti niz od sedam hladnokrvnih ubojstava koja su potresla Francusku i Izrael, izazvala međunarodnu osudu i u drugi plan gurnula kampanju uoči predsjedničkih izbora 22. travnja. Ministar Gueant je priznao da su tajne službe nekoliko godina pratile Meraha, ali nisu imali dokaza da priprema napad. On je dodao da tek treba utvrditi je li osumnjičeni Merah radio sam ili je dio veće terorističke skupine.

POBJEGAO IZ ZATVORA U KANDAHARU

Ravnatelj zatvora u Kandaharu u Afganistanu Gulam Faruk identificirao je osumnjičenika za ubojstva u Toulouseu po imenu Muhamed Merah kao osobu koja je zaista bila tamo zatvorena. Faruk je izjavio Reutersu da je Merah uhićen u Kandaharu jer je postavljao bombe po gradu i zbog toga je osuđen na tri godine zatvora. Pobjegao je 2008. godine nakon talibanskog napada na zatvor, zajedno sa 1.000 drugih zatvorenika, od kojih 400 talibana. Naknadno je iz ureda guvernera Kandahara demantirano da je ikada na tom području bio uhićen francuski državljanin imena Muhamed Meraha. Ako se ovaj podatak pokaže točnim, francuska Vlada i sigurnosne službe – koje su priznale da su pratile osumnjičenika godinama – morat će odgovarati na mnoga neugodna pitanja. Navodno je prije boravka u Afganistanu pokušao pristupiti Francuskoj vojsci i Legiji stranaca, ali je odbijen zbog psihičke nestabilnosti i kriminalne prošlosti.

Policija razgovara i s bratom osumnjičenika, a neki izvori navode da je u odvojenoj akciji uhićen muškarac povezan s ubojstvima. Također, policija je na mjesto opsade dovela majku osumnjičenog ubojice, koja je alžirskog porijekla, ali ona je odbila umiješati se 'jer nema utjecaja nad njim'. Oni su potom uhićeni. Francuski mediji povezuju osumnjičenika s grupom zvanom Forsane Alizza (Ponosni vitezovi) koja je zabranjena prošlog mjeseca. Odvjetnica Christian Etelin koja je Meraha na sudu branila zbog nekoliko krađa opisala ga je kao pristojnu i ljubaznu osobu. Rekla je da nikad nije iznosio svoje vjerske ili političke stavove i da je oko toga bio vrlo oprezan. Kaže da je znao da se nalazi pod nadzorom tajnih službi nakon povratka iz Afganistana i da je vjerojatno i zbog toga bio vrlo oprezan.

POLICIJA GA PRONAŠLA ZBOG E-MAILA


Izvjestitelj BBC-ja iz Pariza Hugh Schofiled kaže da su policijski istražitelji izvijestili da se osumnjičenik zove Muhamed i da je prepoznat zbog e-mail poruke koju je poslao svojoj prvoj žrtvi vezano uz kupovinu skutera.

Poruka kojom je ugovorio sastanak na kojem je ubijen vojnik poslana je s računala osumnjičenikova brata, saznaje AFP. Osumnjičenik je također viđen pokraj garaže u Toulouseu kako mijenja boju na skuteru marke Yamaha nakon prva dva napada. Taj Yamahin skuter koristio je u svim napadima. Ključnu ulogu u hvatanju Meraha odigrao je i trgovac skuterima kojemu je sumnjiv bio momak koji je želio prefarbati svoj skuter, a pritom je pitao kako se isključuje satelitsko praćenje koje taj tip motocikla ima ugrađeno kao zaštitu od krađe.

Susjed osumnjičenoga ubojice, Jerome, dao je izjavu za Telegraph rekavši da ga je u tri ujutro probudila pucnjava. 'Čuli smo pucnjavu koja je dolazila sa stepeništa, a potom su se pucnjevi udaljili. U zraku se osjetio miris baruta. Svi smo legli na zemlju. Ljudi su vrištali i ponovno se čula pucnjava. Vidio sam specijalnu postrojbu kako se penje, otvorio sam im balkonska vrata. Ušli su, stavili automatsko oružje na stol, napravili plan i spustili se stepeništem dolje', kazao je susjed.

Za osumnjičenika kaže da je bio tih i da je imao malenu bradu. 'Mislio sam da je student. Nevjerojatno je to da se on nalazi iza ovih napada', rekao je Jerome.

NAPADE JE SNIMAO I OBJAVIT ĆE IH NA INTERNETU

Ebba Kalondo, urednik na televiziji France 24, kaže da ga je osumnjičeni ubojica nazvao telefonom rano jutros, prije nego što ga je policija u potpunosti opkolila, te mu otkrio koliko je metaka ispalio prilikom zločina koje je počinio i koje je oružje pritom koristio. Dodao je da je povezan s Al Kaidom i da je ovo tek početak. Također je poručio da je sve snimljeno i da će ubrzo sve biti objavljeno na internetu. Rekao je Kalondu da ga je za napade motivirao francuski zakon kojim se zabranjuje nošenje burke. Merah se također želio osvetiti zbog francuskog sudjelovanja u ratu u Afganistanu i protiv situacije u Palestini.

'Riječ je o vrlo elokventnom mladiću. Nije uopće agitrao ili bio uzbuđen. Bio je vrlo, vrlo smiren i uvjeren u ono što govori, vrlo pristojan. Nije prestajao govoriti da je ovo tek početak', kazao je Kalondu. Također mu je Merah rekao: 'Ili ću otići u zatvor uzdignute glave ili ću umrijeti s osmijehom na licu.' Policija je izvijestila da istražuje 11-minutni razgovor, ali da ne može potvrditi da se radilo o Merahu. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je rekao da ovaj zločin neće podijeliti Francusku.