BUZZ

Promocija knjige videom? Zašto ne!

14.12.2011 u 08:44

Bionic
Reading

Nisu samo dobri anđeli bili na strani Merite Arslani, ovogodišnje dobitnice Kiklopa u kategoriji najboljeg debitanta. Ona je odradila sve kako treba. Prvo je, naravno, napisala topli i inspirativni roman 'Anđeli će samo zaspati', dobila podršku publike, struke i medija (ponajviše njene tada matične kuće EPH) te postavila nove standarde u promociji knjige digitalnoj generaciji

Naime, Merita se poslužila svim raspoloživim sredstvima ne bi li lijenoj generaciji, zbog koje i Umberto Eco prepravlja svoje 'Ime ruže', predstavila svoj prvijenac. Na samoj promociji predstavila je i njegovu iPad verziju, i dalje uporno bedina svoje fanove na društvenim medijima, a po principu 'nek' se nađe' u virtualni svijet pustila je vrlo pristojan book trailer. O book trailerima i njihovoj ulozi u promociji književnog uratka na zapadu se raspravlja već punih osam godina, a iako još uvijek nitko nije uspio saznati u kolikoj mjeri utječu na prodajne rezultate, činjenica je da niti ne odmažu, pa čak ni ako je izvedba produkcijski trash.

U teoriji, spajanje videa i pisane riječi služi prezentaciji ideje knjige ili, uvjetno rečeno, njenog ozračja, pa čak i stila, jer je i to moguće dočarati vizualnim elementima. Izdavači posebno blagonaklono gledaju na trend pretvaranja knjige u pokretnu sliku, jer im to bez pretjeranog ulaganja u marketing garantira da će za novi naslov, posebno novog autora, čuti veći broj čitatelja nakačenih na virtualni svijet. Naravno, jednom Murakamiju, zbog čijeg su novog romana 1Q84 američke knjižare produžile radno vrijeme, ne trebaju nikakvi traileri, pa čak ni intervjui i pompozne promocije, ali u moru novih naslova, posebno u kategoriji književne fikcije, ovaj način promocije nije na odmet.

Argumenti za promociju trailerima su tim jači uzme li se u obzir da čitalačku publiku zabavlja pregledavanje video verzija knjige (Amazon animira čitatelje da odaberu najbolje book trailere), izdavači i autori mogu dobiti besplatan PR (print nakladnici poput New York Timesa, Salona, Atlantica i ostalih revno prate dodjelu nagrade Moby za najbolje trailere), a i mogućnosti interpretacije djela su, u kreativnom smislu, nevjerojatne. I dok je Merita u virtualni svijet pustila nepretenciozan, produkcijski vrlo jednostavan, ali intrigantan video, neki su otišli korak dalje ne bi li probudili interes čitatelja.

Anđeli će samo zaspati - Merita Arslani

Andrew Zuckerman ukoričio je svoj ambiciozan projekt potrage za mudrošću. S idejom da je mudrost najbolji poklon koji starija generacija može dati mlađoj, Zuckerman je intervjuirao pedeset suvremenih mislilaca, javnih osoba, filozofa, znanstvenika i inih (svi su stariji od 60 godina) te njihove mudrolije kompilirao u knjigu, a kasnije izdao i DVD verziju. Trailerom najavljuje obje verzije, a iako je jasno kako domaći autori ne mogu ni sanjati o tome da skupe ovakvu ekipu za realizaciju projekta, on pokazuje kako je pristup stvaranju knjiškog trailera vrlo sličan sklapanju filmskog.

Wisdom - Andrew Zuckerman

The Magic Of Reality - Richard Dawkins

Ateist, skeptik i humanist Richard Dawkins nedavno je predstavio prekrasnu knjižicu The Magic of Reality namijenjenu mlađim generacijama u kojoj otkriva kako prava čarolija leži u znanosti. Njegov book trailer ne izaziva 'wow efekt', ali vrlo jednostavno i konkretno objašnjava što čitatelji mogu očekivati od knjige. Prednost ovog trailera je i što se u njemu pojavljuje Dawkins glavom i bradom, a to bi mogla biti dobra ideja i domaćim piscima.

Worst Case Scenario Survival Video Series - Joshua Piven i David Borgenicht

Posljednji dio serije priručnika autorskog dvojca Joshua Pivena i David Borgenichta posvećen je prekidima, a jedan od savjeta (kako složiti online profil u trenutku kad ste spremni za povratak na tržište) dočaran je simpatičnim 'pokretnim' grafikama. Ovaj book trailer potiče čitatelje da kupe knjigu i potraže još koji duhoviti i pametni savjet o tome kako pronaći ljubav kad vas netko napuca. Intrigantno, zar ne?

I Am In The Air Right Now - Kathryn Regina

Trailer Kathryn Regine jedan je od onih koji inozemni književni 'sajtovi' ističu kao uzoran. Ako ste pisac koji prijateljuje s animatorom, zgodno bi bilo da ga zamolite da pjesmu ili isječak iz romana pretvori u crtić. Rezultat? Simpatična promocija čitavog djela.

Much To Your Chargin - Suzanne Guilette

Ponekad je za dobar trailer dovoljna kamera u rukama i nekoliko zainteresiranih sugovornika. Tako je Suzanne Guilette složila kratki filmić na osnovi razgovora s potpunim strancima o neugodnim situacijama u kojima su se našli. Knjiga je bila baza za filmić, a filmić baza za promociju knjige. Win-win, rekli bismo.