sve je manje abortusa

Šest od osam šibenskih ginekologa odbija raditi pobačaje

30.09.2017 u 17:56

Bionic
Reading

U šibenskoj bolnici, gdje se većina ginekologa poziva na priziv savjesti, lani je bilo 60 legalno induciranih, odnosno namjerno izazvanih pobačaja, što je 46 abortusa manje nego 2015. godine kada ih je bilo 106, doznajemo u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ)

Prema njihovim izvješćima, u Hrvatskoj je nastavljen trend smanjenja broja pobačaja, a za razliku od ginekologa i predstavnika organizacija za zaštitu ženskih prava koji smatraju da je abortusa manje zbog povećanog broja ilegalnih pobačaja, šef Odjela ginekologije i opstetricije u šibenskoj bolnici Ivan Zmijanović smatra da pobačaja ima manje jer su žene educiranije, a društvo po pitanju pobačaja koje on osobno odbija raditi, osvještenije, piše ŠibenikIN.

Na razini Hrvatske prošle godine prijavljeno je 6.904 pobačaja, od toga je bilo 2.520 legalno induciranih pobačaja (ostalo su spontani, izvanmaterična trudnoća i nespecificirani pobačaji) što je znatan pad u odnosu na 2015. godinu kad su zabilježena 8.362 prijevremena prekida trudnoće, a od toga su 7.534 bila legalno inducirana, pokazuje izvještaj HZJZ-a.

"To su brojke koje ohrabruju, a ja ne mogu komentirati je li statistika takva kakva je jer ima više ilegalnih pobačaja jer bi to bila nagađanja. Činjenica je da je prije 20, 30 godina bilo puno više pobačaja nego danas. Dakle, sigurno je da edukacija o tome postoji i da je ona dostupna ne samo u školi, već se educirati možete i primjerice kroz medije te općenito internet gdje su sve informacije dostupne", rekao je Zmijanović za ŠibenikIN.

U šibenskoj bolnici šest od osam ginekologa, njih među kojima je i doktor Zmijanović, poziva se na priziv savjesti kod izvođenja pobačaja.