'spasimo koranu'

Projektant o bivšem hotelu u Karlovcu: Ništa nismo radili bez grada i županije; tražili smo od savjeta do ideja

13.06.2019 u 23:22

Bionic
Reading

Mario Furač, glavni projektant za gradnju hotela za investirora Lana Commerce, rekao je u četvrtak na tribini u organizaciji Inicijative "Spasimo Koranu“ kako je njemu i investitoru Nikoli Hanželu tadašnji gradonačelnik, a današnji župan Karlovačke županije Damir Jelić kazao da će ukinuti obvezu izrade natječaja za odabir najkvalitetnijeg projekta za rekonstrukciju ili izgradnju novog hotela „Korana“

Riječ je o članku 159. Generalnog urbanističkog plana kojim je obvezno raspisivanje urbanističko-arhitektonskog natječaja za odabir najkvalitetnijeg projekta za rekonstrukciju ili izgradnju novog hotela „Korana“, što je obveza za investitora, pojasnila je na tribini koautorica i koordinatorica Brankica Petrović.

U fazi kad smo napravili idejni projekt za gradnju hotela, kazao je Furač, htjeli smo napraviti odstupanje da ne moramo ponovno arhitekticu Đurđicu Lipovšćak, autoricu projekta bivšeg hotela „Korana“ konzultirati da ne napravimo nešto nakaradno.

"Kad smo počeli proces, odnosno rušenje bivšeg hotela „Korana“ i projektiranje ništa nismo radili bez Grada i gradskih stručnih službi, kao i Županije. Tražili smo od savjeta do ideja, kao što bi i svatko drugi, tako da ako netko iz Grada želi sudjelovati i dati neku ideju, a bila je to jedna pročelnica, što nije protuzakonito", kazao je Furač.

Međutim, dodao je, upozorenje da gradnja protupoplavnog zida, nije u skladu s GUP-om došlo je prekasno.

Investitor Nikola Hanžel, ujedno najveći pojedinačni spozor predizborne predsjedničke kampanje Kolinde Grabar-Kitarović, kupio je atraktivni prostor uz slap na Korani u Karlovcu i uništeni objekt hotela „Korana“, uz obvezu da na toj lokaciji obnovi ili rekonstruira zatečeni objekt, što nije učinio već ga je srušio, a na tom mjestu izgradio samo ugostiteljski objekt.

Na nedopustivo zaobilaženje pravila, dopisom je upozorilo i Udruženja hrvatskih arhitekata koje je osudilo postupanje projektanta koji je svjesno u korist investitora pokušao izigrati pravila struke te u postupku pokušao zaobići uvjete određene u važećem Generalnom urbanističkom planu Grada Karlovca.

Župan Damir Jelić bio je pozvan na večerašnju tribinu ali se ispričao za nedolazak.