sukob u karlovcu

HDZ: Zid na Korani - ne, hotel na Korani - da

07.06.2019 u 11:22

Bionic
Reading

Iz karlovačkog HDZ-a u petak su izvijestili kako se protive izgradnji protupoplavnog zida na obali rijeke Korane kod budućeg hotela Lana- Korana o čemu su se dosad očitovali iz građanske inicijative 'Spasimo Koranu', karlovački gradonačelnik Damir Mandić, predstavnici investitora iz tvrtke Lana commerc i karlovački SDP

Zidu kažemo jasno - ne, poručili su iz Gradskog odbora HDZ-a Karlovac te ustvrdili su da je oko te teme 'izrečeno mnoštvo netočnih izjava i tvrdnji'.

Napominju da su protiv izgradnje zida zato što zakonski okvir ne dopušta njegovu gradnju i zato što smatraju da je zid nepotreban.

S druge strane, izgradnji hotela kažu 'jasno da' i ističu kako HDZ podržava sve projekte održivog razvoja. Budući hotel se, kažu, može graditi kroz urbanističko-arhitektonski natječaj ili se uz obalu može izgraditi replika nekadašnjeg hotela 'Korana'.

U HDZ-u također drže da je komunikacija s investitorom uvijek afirmativna te se zalažu za proaktivnost Gradske uprave, kao servisa građana, 'gdje svako obećanje podrazumijeva zakonitost'.

  • +10
Karlovac se priprema za obranu od poplava zbog visokih vodostaja Kupe i Korane Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

U priopćenju kažu i da Karlovac nije 'grad slučaj', a ako to postaje, onda je to, kako ocjenjuju, 'zbog opozicije koja politikantstvom stvara antiinvesticijsku klimu'.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić ranije je izvijestio da je iz tvrtke Lana commerce d.o.o. iz Karlovca primio zahtjev za povlačenjem prijave početka građenja protupoplavnog zida na Korani, no iz te su tvrtke poslali demanti u kojem navode da su zatražili građevinsku dozvolu.

Nedavno utemeljena Građanska inicijativa 'Spasimo Koranu', nakon saznanja da se na mjestu nekadašnjeg hotela Korana, u neposrednoj blizini obale, namjerava izgraditi zid visine 2,5 metra i dužine 195 metara te da je ulagaču Lana commerce Karlovačka županija dala pozitivno rješenje, oštro se usprotivila takvoj namjeri ulagača i dodatnom narušavanju krajobraza koranske obale u središtu Karlovca.

Inicijativi 'Spasimo Koranu' podršku je dao i karlovački SDP inzistirajući na obvezi provedbe javnog urbanističko- arhitektonskog natječaja, poštivanja propisa, volje građana te da se ostavi plaža i dovoljno velik prostor uz slap na Korani na što su se generacije Karlovčana navikle.