NIJE POSTIGNUT DOGOVOR

Proizvođači mlijeka nastavljaju s prosvjedima

15.02.2012 u 21:12

Bionic
Reading

Prosvjedi proizvođača mlijeka ispred zagrebačkog "Dukata" i "Sirele" u Bjelovaru nastavljaju se, izjavili su večeras čelnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka koji ističu kako nisu zadovoljni današnjim sastankom u Ministarstvu poljoprivrede jer nije postignut dogovor i nije definira otkupna cijena mlijeka.

Također su izjavili da se spremaju za prosvjede pred svim mljekarama. Proizvođači mlijeka od jučer prosvjeduju pred "Dukatom" i "Sirelom" nezadovoljni otkupnom cijenom mlijeka.

Traže povlačenje Dukatove ponuđene otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka za veljaču od 2,30 kuna, što je za oko 40 lipa manje nego do sada, i zahtijevaju prosječnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU, odnosno poštivanje promemorije o otkupnoj cijeni.

Prema priopćenju iz Ministarstva poljoprivrede, na današnjem sastanku Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka zaključeno je kako će se, sukladno praksi u Europskoj uniji, cijena mlijeka formirati u dogovoru udruga proizvođača i mljekara. Do kraja veljače svaka će mljekara sa predstavnicima udruga proizvođača definirati model formiranja cijene mlijeka koji će se primjenjivati počevši od veljače ove godine, navedeno je.

Na tom sastanku Savjeta u Ministarstvu poljoprivrede definiran je način formiranja cijena mlijeka i smjernice pomoći sektoru proizvodnje i prerade mlijeka, kazala je pomoćnica ministra poljoprivrede Vesna Gantner-Kuterovac.

Predstavnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka pak u telefonskim su izjavama istaknuli kako nisu zadovoljni sastankom.

Stoga se prosvjedi nastavljaju pa su nezadovoljni proizvođači mlijeka i večeras ispred "Dukata" u Zagrebu, najvećeg otkupljivača mlijeka u Hrvatskoj, i ispred Dukatove tvornice sira i maslaca "Sirela" u Bjelovaru.