IZVJEŠĆE O CILJEVIMA

Programsko vijeće: Smanjile su se kritike na račun HRT-a

26.05.2017 u 17:38

Bionic
Reading

Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije (HRT) na sjednici u petak raspravljalo je o Izvješću o ostvarenju ciljeva i obveza iz Ugovora između HRT-a i Vlade u 2016., no Izvješće nije dobilo potrebnu većinu glasova ni da bi bilo prihvaćeno niti odbijeno, izvijestili su s HRT-a

Pojedini članovi vijeća iznijeli su kritičke primjedbe na Izvješće, pa je tako članica Vijeća iz redova zaposlenika HRT-a Maja Sever rekla kako nema namjeru prihvatiti izvješće jer smatra da HRT nije ispunio svoje zadaće te da nije radio ono što je propisano Zakonom.

Rekla je i kako smatra da u 2016., na koju se izvješće odnosi, nije bilo programske sheme nego je na svim razinama sve rađeno bez reda i nametanjem nekih ideoloških okvira. Također, kritički se osvrnula i na nabavke vanjskih produkcija, za koje je rekla da nisu dale očekivani razultat.

Član Vijeća Ivo Lučić iznio je pohvale na HRT-ov Četvrti program, za koji je rekao kako mu je znatno bolji od N1 televizije, te kako rado gleda neke emisije, poput Pola ure kulture, upozorivši tijekom rasprave na potrebu za objektivnošću prilikom iznošenja kritika. Dodao je i kako živimo u demokraciji gdje Vlade dolaze i prolaze, te da bi HRT to trebao nadići. Problem nastaje, rekao je, onda kada prepoznajemo samo ona mišljenja sa kojima se ne slažemo.

Član Vijeća Zorislav Lukić rekao je kako prihvaća izvješće, pohvalivši podatak iz izvješća da je igrani program, primjerice, sa planiranih 39 ostvario 41 posto udjela.

Član Vijeća iz redova zaposlenika HRT-a Dean Šoša rekao je kako je nezadovoljan izvješćem, dodavši kako je to samo gomilanje podataka bez govora o ključnim stvarima. Zamjera i pretjerani angažman vanjskih suradnika, istaknuvši kako sadašnje ravnateljstvo HRT-a nije odgovorno za to budući da tada, u 2016. za koju se izvješće odnosi, nije bilo na dužnosti.

Sličnog je stava bio i Vijećnik Saša Milošević, koji je rekao kako ne može prihvatiti izvješće onih koji su bili na dužnosti prije sadašnjeg glavnog ravnatelja Kazimira Bačića i sadašnjeg ravnatelja programa Renata Kunića.

Član Vijeća Vlaho Bogišić vjeruje pak da će 'sadašnja ekipa početi mijenjati stvari'. Pojedini članovi Vijeća, poput Nede Ritz, istaknuli su kako je prošla godina bila turbulentna za HRT, zbog krize upravljanja i činjenice da su se izmijenila tri ravnateljstva.

Vijeće je pak jednoglasno prihvatilo Izvješća povjerenika za korisnike usluga HRT-a Zvonka Šeba, koji je i pohvaljen. Šeb je naveo kako je za prošlu godinu broj kritika bio za 34 posto manji nego godinu dana ranije te kako je bilo jedan posto više pohvala. Što se tiče kritika, naveo je Šeb, najviše ih je bilo na račun uredničkih odluka, repriza te previše religijskog a premalo sportskog i zabavnog programa, no, te kritike nisu bile utemeljene konkretnim brojkama. Gledatelji su hvalili HRT-ove dokumentarce iz vlastite emisije te glazbu Radija Sljeme, a informativni program dobio je  najviše pohvala za novi koncept središnjeg Dnevnika.

Predsjednik Programskog vijeća Zdravko Kedžo rekao je kako je u prethodnom izvješću bilo više primjedaba na neprofesionalnost, nepismenost i uređivačke nedosljednosti no kako je danas toga manje.

Na sjednici je također prihvaćeno i Izvješće o HRT-ovim centrima, koje su podnijeli Katja Kušec, rukovoditeljica Radne jedninice HRT-oci centri i Ivo Erić, koji je govorio o produkcijskom segmentu funkcioniranja centara.

Pojedini članovi vijeća govorili su 'kadrovskoj devastiranosti' centara, no ravnatelj Programa HRT-a Renato Kunić rekao je kako je kadrovska devastiranost krivi termin te treba govoriti o kadrovskoj raspodijeljenosti, jer u nekim centrima ima premalo televizijskih novinara.