peta sezona

HRT-ova emisija o animiranom filmu Animatik slavi 100. izdanje

25.05.2017 u 09:12

Bionic
Reading

Nakon pet godina emitiranja 31. svibnja na Trećemu programu Hrvatske televizije bit će prikazano stoto izdanje emisije o umjetnosti animiranoga filma Animatik čiji je scenarist i voditelj Boško Picula.

Ovogodišnji Svjetski festival animiranoga filma Animafest, koji se u Zagrebu održava od 5. do 10. lipnjam, tema je stote HRT-ove emisije o animiranom filmu Animatik koja ide već petu sezonu.

O festivalskome programu u studiju će uz vodtelja Boška Piculu govoriti redatelj i umjetnički direktor Animafesta Daniel Šuljić te član festivalskoga vijeća te filmolog i sveučilišni profesor Nikica Gilić, stoji u najavi. Bit će prikazani i videoisječci iz Velikoga natjecanja kratkometražnoga i dugometražnoga filma te iz Natjecanja hrvatskoga filma na ovogodišnjemu Animafestu.

Stoto izdanje HRT-ove emisije Animatik ujedno će prikazati i klasik Zagrebačke škole crtanoga filma 'Krek' koji ove godine obilježava pedesetogodišnjicu svoje premijere. Autor mu je jedan od doajena hrvatskoga animiranog filma, redatelj, ilustrator i grafički umjetnik Borivoj Dovniković Bordo, ovogodišnji dobitnik Nagrade za životno djelo Animafesta, ističe se u najavi emisije.

Animatik je emisija  posvećena umjetničkim kratkometražnim i dugometražnim animiranim filmovima hrvatskih i inozemnih autora koji se prikazuju u cijelosti. Urednik emisije Animatik je Krešimir Zubčić, redatelj Vladislav Knežević, scenograf David Peroš Bonnot, producentica Ivana Alilović, a za vizualni identitet zaslužan je Simon Bogojević Narath. Novinar i stalni filmski kritičar je Božidar Trkulja, a scenarist i voditelj Boško Picula.