osvojen i kišinjev

Proeuropska struja pobijedila na lokalnim izborima u Moldaviji

06.11.2023 u 13:37

Bionic
Reading

Stranka proeuropske moldavske predsjednice prva je na lokalnim izborima u stotinama gradova održanima tijekom vikenda, ali nije osvojila dužnosti gradonačelnika u najvećim gradovima, uključujući prijestolnicu Kišinjev, po preliminarnim rezultatima izbora objavljenima u ponedjeljak

Nedjeljni izbori na kojima se biralo 12.000 lokalnih dužnosnika, uključujući gradonačelnika Kišinjeva, bili su test za proeuropsku politiku predsjednice Maie Sandu, a pratile su ih optužbe da se u njih miješala Rusija, što Moskva niječe.

Sanduina vladajuća Stranka akcije i solidarnosti (PAS) osvojila je više od 40 posto glasova za gradonačelnike, gradske vijećnike i okružna i seoska vijeća.

Osvojila je dužnosti gradonačelnika u prvom krugu glasanja u 240 od 898 sela i gradova. Te pobjede bile su većinom u ruralnim područjima i njezini kandidati nisu osvojili kontrolu u velikim gradovima.

U glavnom gradu, sadašnji gradnačelnik Ion Cebal rekao je u ponedjeljak da je porazio Lilian Carp iz PAS-a, tijesno izbjegavši drugi krug s 50,62 posto osvojenih glasova, po preliminarnim rezultatima. Kad je riječ o drugim gradovima, utrka za gradonačelnika Baltija ide u drugi krug, u Cahulu će gradonačelnik biti neovisni kandidat, a u Orheiju neovisni kandidat povezan s odbjeglim poslovnim čovjekom Ilanom Shorom osvojio je prvi krug.

Tportal je i na WhatsAppu

 

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Sandu je uoči izbora optužila Rusiju da je "kupovala" glasove uloživši 5 milijuna američkih dolara u "kriminalne skupine" povezane sa Shorom, koji živi u inozemstvu i osuđen je u odsustvu zbog svoje uloge u bankovnoj prijevari. Proruska politička stranka povezana sa Shorom nije smjela sudjelovati na izborima iz sigurnosnih razloga.

Ministar infrastrukture Andrei Spinu, potpredsjednik PAS-a, rekao je da je glavna poruka izbora da je "proeuropska struja sigurno pobijedila širom zemlje". To su bili zadnji izbori u Moldaviji prije predsjedničkih izbora u studenom 2024.