avantura za pamćenje

Gdje na vikend izlet s djecom? Ovo su naši top izbori u Hrvatskoj koji će vas oduševiti

23.10.2023 u 09:46

Bionic
Reading

Putovanje je uvijek dobra ideja, a putovanje s djecom fantastična je ideja! Zajedničko istraživanje svijeta, upoznavanje novih krajeva, ljudi i običaja, isprobavanje novih okusa i otkrivanje zaboravljenih tajni i priča neprocjenjivo su iskustvo. Bit će to avantura za pamćenje i stvaranje uspomena koje će se još dugo prepričavati

Pronalaženje savršenog mjesta za vikend izlet s djecom može biti izazovno, ali Hrvatska nudi nevjerojatne destinacije. Od prekrasnih prirodnih ljepota do zabavnih aktivnosti – u Lijepoj Našoj skrivaju se mjesta za nezaboravan vikend ispunjen smijehom i igrom najmlađih te stvaranje vrijednih uspomena. No prije nego krenete na put svakako zavirite u genijalne personalizirane slikovnice 'Tajne moga zavičaja', u kojima ćete sa svojim mališanom otkrivati hrvatske krajeve, naučiti po čemu su posebni i pripremiti se za posjet željenoj destinaciji, a sve to uz savršenu kombinaciju zabave i edukacije. A da cijelo iskustvo bude još posebnije, u ovoj toploj i fantastičnoj priči vaše dijete bit će glavni junak uzbudljive avanture.

Slikovnica 'Tajne moga zavičaja' otkrit će vašim mališanima ljepote svih krajeva Hrvatske, a mi smo izdvojili pet destinacija za savršeno obiteljsko putovanje.

Plitvička jezera

Očaravajuća Plitvička jezera prvi su nacionalni park u Hrvatskoj i nalaze se pod zaštitom UNESCO-a. Veličina parka je ogromna (29.630,8 ha), a u njemu se nalazi više od 16 jezera, kao i brojni vodopadi. Stoga je odlična ideja ondje provesti cijeli dan, pogotovo ako ga planirate posjetiti s djecom. U parku se nalazi osam kružnih staza te je lako odabrati onu pogodnu za male dječje korake, a sve su dobro označene, tako da se ne možete izgubiti. Uostalom, jesen je savršeno godišnje doba za posjet Plitvicama zbog boja - jezera su zelena i plava, a drveće varira od žute do crvene boje. Prava čarolija za velike i male!

Pula i Arena

Ako je vaša destinacija Pula, obilazak ćete sigurno poželjeti započeti u veličanstvenoj Areni. Ovaj impresivan amfiteatar simbol je Pule, pa i Hrvatske, te jedan od najbolje očuvanih i najrjeđih primjeraka rimskih amfiteatara. Gradila se u nekoliko faza tijekom 1. stoljeća, ali nije poznato točno vrijeme i trajanje izgradnje, kao ni tko su graditelji. Prema jednoj legendi, Arenu je dao sagraditi car Vespazijan u čast svojoj ljubavnici koja je imala posjede u Puli. Zanimljivo je da je otprilike u isto vrijeme građen i Koloseum u Rimu. Nekada je Arena služila kao borilište gladijatora, a danas predstavlja sjedište kulturnog života grada. No tu nije kraj vašoj avanturi – na red dolazi šetnja Pulom, istraživanje Augustova hrama, koji se nalazi u centru grada, na Forumu, fotografiranje kod osam metara visokog Slavoluka Sergijevaca, popularno nazvanog Zlatna vrata, a nakon malog odmora krenite u pravu avanturu istraživanja podzemnog svijeta sačinjenog od tunela koji se proteže kroz gotovo cijeli grad, danas poznat pod imenom Zerostrasse, jer to vaše klince sigurno neće ostaviti ravnodušnima.

Zadar i Morske orgulje

Zadar datira još iz 4. stoljeća prije Krista i odiše onom šarmantnom domaćom atmosferom kakvu imaju gradovi na obali. Nadaleko je poznat po rimskim i venecijanskim ruševinama oko Starog grada te po dvjema fantastičnim umjetničkim instalacijama: Pozdravu suncu i Morskim orguljama. Ondje ćete doživjeti jedan od najljepših zalazaka sunca na svijetu i nakon što padne mrak, uz predivne boje, uživat ćete u jedinstvenoj glazbi koju proizvodi more - a za koju su zaslužne Morske orgulje. Svakako posjetite i crkvu sv. Donata te popijte kavicu dok klinci istražuju ostatke rimskog foruma smještenog ispred crkve, najvećeg prostora takve vrste na istočnoj strani Jadrana.

Dvorac Trakošćan

Dvorac Trakošćan (iz 13. stoljeća) jedan je od najljepših dvoraca i omiljena izletnička destinacija, a ne sumnjamo da će oduševiti i vaše klinceze i klince. Smješten u brežuljkastom Zagorju, u blizini grada Varaždina, Trakošćan sa svojim očaravajućim perivojem i prirodom koja ga okružuje predstavlja jedno od najljepših mjesta za izlet. Iako je jezero na čijoj je obali smješten dvorac trenutno u procesu čišćenja, mališani će uživati u istraživanju okolnog parka i prirodnog okoliša. Prema legendi, ime je dobio po tračkoj utvrdi (arx Thacorum) koja je navodno postojala u vrijeme antike. Druga sačuvana predaja govori da je nazvan po vitezovima Drachenstein koji su u ranom srednjem vijeku gospodarili tim krajevima. Zamislite samo oči vaše djece koje se šire od uzbuđenja dok otkrivaju njegovu bogatu povijest!

Kopački rit

Kopački rit, najveće močvarno područje u Europi, savršeno je odredište za obitelji koje vole prirodu. Mjesto na kojem je moćni Dunav podijelio snagu s jezerima, barama i ritovima najveće je mrjestilište slatkovodne ribe u Podunavlju te dom za više od 2300 bioloških vrsta. Djeca će itekako uživati u promatranju ptica, vožnji čamcem i istraživanju bogatstva biljnog i životinjskog svijeta. Ono što sigurno ne želite propustiti je šetnja po Šetnici bijelog lopoča, uz koju se nalaze edukativne ploče objašnjavajući biljni i životinjski svijet Kopačkog rita. Potražite i pokušajte prebrojiti žabe i kornjače, potražite stabla koja je srušio dabar, a možda i vidite jelena među drvećem! A ono što mališani sigurno neće htjeti propustiti je vožnja vlakićem na solarni pogon. Nakon velikih uzbuđenja - vrijeme je za ručak. U okolici Kopačkog rita nalazi se nekoliko restorana, s velikim terasama ili vanjskim stolovima, a često imaju i igralište za djecu, pa je uživanje u baranjskim specijalitetima zajamčeno.

Međutim roditelji male djece jako dobro znaju - obiteljska putovanja ponekad je teško realizirati. Zbog lošeg vremena ili raznih viroza i ostalih dječjih sezonskih bolesti nekad jednostavno moraju pričekati neko bolje vrijeme. No to ne znači da stvaranje uspomena, obiteljsko druženje i neprocjenjivost zajedničkih trenutaka moraju čekati. U istraživanje ljepota Hrvatske možete odmah krenuti i pripremiti se za iduće putovanje, a sve zahvaljujući personaliziranoj slikovnici 'Tajne moga zavičaja'.

Do slikovnica 'Tajne moga zavičaja', koja vodi dijete na putovanje Hrvatskom, moguće je doći na dva načina: besplatno i kupovinom direktno na internetskoj stranici tajnemogazavicaja.hr po cijeni od 33,05 € (249,02 kn). Moguće je odabrati između četiri naslovnice slikovnice, ovisno o tome iz kojega je dijete zavičaja - nizinski, brežuljkasti, gorski ili primorski. Sadržaj priče je isti neovisno o tome koju naslovnicu zavičaja odabrali, a personalizacija slikovnice omogućuje da vaše dijete bude pravi junak priče pa će, osim njegovog imena i grada u kojem živi, slikovnicu krasiti lik junaka koji mu nevjerojatno nalikuje. Uz to, na zadnju stranicu moguće je dodati fotografiju djeteta i upisati posvetu, a tu je i najljepše ukrasno pakiranje koje skriva još jedno poklon iznenađenje – društvenu igru 'Okusi zavičaje Hrvatske', u kojoj se prolazi kroz najljepše krajeve Lijepe Naše.

Kako do besplatne personalizirane slikovnice 'Tajne moga zavičaja'? Vrlo jednostavno, uz skeniranje aplikacije Lidl Plus dok obavljate svoju redovnu kupovinu u Lidlu, a nakon toga obiteljska avantura može početi:

  1. U aplikaciji Lidl Plus klikni 'Sakupljaj', a u razdoblju od 4. rujna do 5. studenog 2023., ili do isteka zaliha, potrebno je skenirati aplikaciju Lidl Plus i za svakih potrošenih 25 € (188,36 kn) na jednom računu osvaja se jedan bod.
  2. Ostvari pravo na digitalni kupon. Nakon sakupljenih šest bodova, pronađi digitalni kupon u sekciji 'Partneri' u zaglavlju aplikacije Lidl Plus i besplatno izradi personaliziranu slikovnicu o željenom zavičaju – isključivo na internetskoj stranici tajnemogazavicaja.hr.
  3. Odaberi svoju personaliziranu slikovnicu. Uđi u personalizaciju i kreni – odaberi slikovnicu ovisno o tome iz kojeg zavičaja je tvoje dijete, upiši njegovo ime i kreiraj priču u kojoj je ono glavni junak.
  4. Unesi jedinstveni kod za besplatnu narudžbu. Nakon personalizacije knjige, nastavi do košarice i unesi jedinstveni kod s digitalnog kupona na za to predviđeno mjesto.

Pssst, od sada će čak i odlazak u kupovinu namirnica biti obiteljska avantura za pamćenje.

Prilog je nastao u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima te u suradnji s Lidlom Hrvatska.