CROATIA OSIGURANJE

Prodaja Adrisu - spas za CO ili namještaljka?

18.12.2013 u 11:47

Bionic
Reading

Vlada bi danas trebala donijeti odluku o prihvaćanju Adrisove 'podebljane' ponude za privatizaciju Croatia osiguranja, objavili su prije održavanja sjednice vodeći mediji. Je li Adrisova ponuda bolja i je li rovinjska duhanska kompanija bolji izbor za budućeg vlasnika državnog osiguravatelja nego poljska osiguravateljska kuća PZU, upitali smo analitičare

Kako navode mediji, Adris je za dionice Croatia osiguranja ponudio puno više nego u prvom krugu - umjesto 790 eura po dionici, više od 900 eura po dionici - pa bi u proračun moglo otići više od milijardu kuna. Poljski PZU je nakon dubinskog snimanja tvrtke snizio svoju ponudu, na manje od 900 eura po dionici.

'Za Vladu je bolja Adrisova ponuda. Drugo je pitanje diversifikacije poslovanja najbogatije privatne kompanije u Hrvatskoj koja ima kapital koji treba investirati i dobro je da on ostane u zemlji', komentirao je Damir Novotny za tportal.

Za značenje tvrtke i za zaposlene u Croatia osiguranju Adris bi se mogao pokazati kao bolji vlasnik, procjenjuje ovaj ekonomski analitičar.

'Postoje pretpostavke da CO nakon što ga preuzme Adris ojača i proširi svoju poziciju na istočnu i možda zapadnu Europu. Uspije li se osigurati za širenje u Europi i očuvati radna mjesta, to bi bilo dobro. U slučaju da ga preuzme poljski PZU, neminovnost je da bi CO ostao mala filijala i da bi se izgubilo puno radnih mjesta jer bi racionalizirali troškove objedinjavajući odnosno ukidajući radna mjesta u, primjerice, marketingu. Ovako ipak postoji šansa da imamo važno poduzeće u Hrvatskoj i da nam se ne dogodi slučaj Ine koja je postala tek Molova filijala', rekao je.

Za Dragu Jakovčevića, profesora s Ekonomskog fakulteta koji se protivio ideji privatizacije ovog državnog poduzeća, Adrisova je ponuda sramotno niska. 'Samo brend CO vrijedi milijardu kuna. CO ima desetke milijardi kuna u imovini. Gdje su tu rizici?!', komentirao je za tportal.

Kaže da će CO koji drži oko 30 posto osiguravateljskog tržišta biti prodan po osam puta manjoj cijeni od Basler osiguranja koje drži oko 4 posto tržišta. 'Radi se o namještanju i pogodovanju Adrisu', smatra Jakovčević.