istražitelji ne miruju

Novi krak afere Rimac: Uskok 'češlja' Žalac zbog kredita od 590 milijuna kuna za vjetroelektrane

23.03.2021 u 13:56

Bionic
Reading

Istražitelji provode kriminalističko istraživanje u čijem je središtu bivša HDZ-ova ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, a ispituju i Tamaru Perko, šeficu državne banke, otkriva novi Express 24 sata

Uhićenjem bivše HDZ-ove državne tajnice Josipe Rimac nije završila istraga i drugih krakova vezanih za eventualno pogodovanje tvrtki C.E.M.P. bosanskohercegovačkog poduzetnika Milenka Bašića. 24 sata doznaje da istražitelji provode kriminalističko istraživanje u čijem je središtu bivša HDZ-ova ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, ali i predsjednica uprave državne banke HBOR Tamara Perko.

Početno kriminalističko istraživanje nije završilo, ali iz istražiteljskih krugova potvrdili su da je u središtu njihove pozornosti relativno povoljan kredit koji je Bašićeva tvrtka dobila preko HBOR-a. Riječ je o 80 milijuna eura, ili oko 590 milijuna kuna, koji su toj tvrtki odobreni za gradnju sporne vjetroelektrane Krš-Pađene pored Knina.

Spoznaja da su predmet istraživanja i Žalac i Perko otvara sasvim novi krak u ovoj aferi jer istražitelje zanima kako je Bašiću odobreno 80 milijuna eura kredita i je li udovoljavao svim uvjetima. Žalac je jedna od ministrica koje su sjedile u nadzornom odboru HBOR-a, a zapisnik koji je lani objavio Telegram jasno pokazuje da se uprava HBOR-a prvotno protivila kreditu. Ali se predomislila.

Na sjednici nadzornog odbora u siječnju 2019. direktori HBOR-a izvještavali su ministre u nadzornom odboru o zahtjevu C.E.M.P.-a za državnim kreditom. Predsjednica uprave Tamara Perko je, prema tom zapisniku, jasno rekla da od investitora nisu dobili svu traženu dokumentaciju, inače nužnu za odobravanje kredita. Također, Perko je jasno rekla da su ostale, privatne banke, redom odustajale od mogućnosti financiranja tog projekta. HBOR nije imao običaj sam financirati ovakve projekte. To jednostavno nije praksa i zato se traži i sudjelovanje drugih banaka kako bi se raspodijelio rizik.

No Žalac je rekla da ispitaju sve opcije jer je riječ o velikoj investiciji u nerazvijeni kraj Hrvatske. I zaista, iako nije imao potporu drugih banaka, za samo dva mjeseca ponovno se na sjednici nadzornog odbora pojavljuje odluka o kreditu. Ovaj put Perko nema takve zamjerke, a jedini je osigurač za isplatu druge tranše kredita osiguranje dodatnih 15 milijuna eura drugih banaka. I tu je velika razlika, jer kad već ima odobren kredit HBOR-a, Bašiću je bilo mnogo lakše dobiti 15 milijuna eura od komercijalnih banaka koje su ga prije toga odbijale. Kredit je na kraju odobren iako su se ostale banke povukle iz financiranja, što je bio raniji uvjet HBOR-a.