TRIGERI AGRESIJE

Pročelnica s Vrapča otkrila zanimljiv detalj o počiniteljima teških kaznenih djela

05.04.2024 u 19:50

Bionic
Reading

Pročelnica Zavoda za forenzičku psihijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče doc. dr. sc. Nadica Buzina večeras je u središnjem HTV-ovom Dnevniku komentirala današnja dva ubojstva žena u Zagrebu

Odgovarajući na pitanje što su najčešći okidači za ubojstvo unutar obitelji i zašto najčešće muškarci posežu za teškim oblicima nasilja, Buzina je rekla da su uzroci nasilja često vrlo komplicirani i različiti - teško je govoriti o jedinstvenom uzroku nasilja.

'Svako kazneno djelo je specifično na neki način samo za sebe i nema dva jedinstvena kaznena djela', rekla je dr. Buzina, gostujući u Dnevniku HRT-a.

'Svako od nas ima određene agresivne predispozicije u sebi. Međutim, kad je ličnost dobro formirana, kad je ličnost zdrava, onda te agresivne predispozicije formira u nekakvim socijalno prihvatljivim oblicima ponašanja', rekla je Buzina.

Dodala je da kod osoba koje imaju određene probleme u strukturi svoje ličnosti može doći i do provale agresivnih impulsa zato što često imaju nedostatak empatije. Navela je i da različiti trigeri mogu dovesti do agresivnog ponašanja, kao što su alkoholizirano stanje i intoksikacije drogama.

  • +12
Muškarac upucao ženu u Maksimiru Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Buzina je također rekla da su počinitelji teških kaznenih djela vrlo rijetko osobe koje boluju od prave duševne bolesti. 'Obično su to neki drugi uzroci, neki drugi psihijatrijski poremećaji, ali rijetko kada prave duševne bolesti', navela je.

Buzina je komentirala i navijačko nasilje nakon preksinoćne utakmice Hajduka i Dinama na Poljudu. 'Nasilje nije sport i nasilje nije ljubav prema klubu. To treba jasno govoriti na svim mogućim razinama', rekla je.

Dodala je da sportaši, a pogotovo nogometaši, koji imaju najveći broj pratitelja na društvenim mrežama, moraju verbalizirati da je nasilje štetno, da šteti njima i njihovom klubu.

Koliko sve što čujemo iz usta političara može dodatno polarizirati društvo i kakve to posljedice može izazvati? 'Ovo je sad predizborno vrijeme pa naravno da su tu onda malo nekako kočnice popustile, da tako kažem. Međutim, nikako nije dobro u javnom prostoru da se političari na neki način prezentiraju s takvom verbalnom agresijom', poručila je Buzina.